UDENRIGSMINISTERIET                                                              EUP j.nr. 400.A.2-10-2007

Nordgruppen                                                                                      Den 16. april 2008

 

 

 

Svar på Folketingets Europaudvalgs spørgsmål ad L 53 af 11. april 2008

 

 

Spørgsmål 587:

”Af ministerens svar på spørgsmål 426 til L 53 fremgår det, at Danmarks regering ikke vil mod­sætte sig, hvis de andre EU‑lande vil etablere en egentlig EU‑hær. Kan udenrigsministeren be­kræfte, at Lissabontraktatens ord om et fælles forsvar giver hjemmel til etableringen af en egent­lig EU‑hær?”

 

Svar:

Det fremgår af svaret på spørgsmål 426, at Danmark i overensstemmelse med protokollen om Danmarks stilling ikke vil hindre de andre lande i at udvikle deres samarbejde på det område, der er omfattet af forsvarsforbeholdet. Det fremgår af den politiske aftale mellem en række par­tier, som er indgået i tilknytning til Lissabon-traktaten, at ”Traktaten ikke indebærer skabelsen af en europæisk hær og ikke ændrer ved regeringens og Folketingets eneret til at udsende dan­ske tropper som fastsat i grundloven”.

 

Det kan ikke bekræftes, at traktaten giver hjemmel til etablering af en ”egentlig EU-hær”. Dette udtryk findes ikke i traktaten, der i TEU artikel 42 udtrykkeligt angiver, at NATO forsat er grundla­get for det kollektive forsvar mellem NATO-landene, og at EU-samarbejdet skal over­holde de NATO-forpligtelser, de medlemslande, som også er medlemmer af NATO, har. Samme artikel fastslår, at et fælles forsvar kun kan gennemføres efter en fremgangsmåde, der kræver enighed mellem alle medlemslande og ratifikation i alle medlemsstater efter hvert lands egne forfatningsmæssige regler. Disse regler er uændrede i Lissabon-traktaten.