Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 23. januar 2008

Sagsnr.: 10699

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 17. januar 2008 om  udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 1 ad L 45 - forslag til lov om ændring af lov om fødevarer. (Fødevarekontrol og sanktionsmuligheder m.v.):

 

Spørgsmål 1:

 

”Vil ministeren oplyse, hvordan klageenhedens uafhængighed sikres, det vil sige medarbejdernes uafhængighed af en fødevareregion eller Fødevarestyrelsen?”

 

Svar:

Det er hensigten, at klageenheden, som påtænkes oprettet under navnet Sekretariatet for Fødevare- og Veterinærklager, etableres som en central enhed under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

 

Den valgte model sikrer, at klageenheden både formelt og reelt bliver uafhængig af Fødevarestyrelsen og fødevareregionerne. Fødevareregionerne er statslige enheder, som organisatorisk er underordnet Fødevarestyrelsen, og klageenheden bliver organisatorisk sideordnet med Fødevarestyrelsen. Der vil således ikke være noget over-/underordnelsesforhold mellem klageenheden og Fødevarestyrelsen henholdsvis fødevareregionerne, og Fødevarestyrelsen vil naturligvis ikke have mulighed for at diktere klageinstansens afgørelser.

 

Klageenheden vil blive bemandet med et antal medarbejdere og en chef. De pågældende bliver alle ansat i klageenheden, og har ingen forbindelse til Fødevarestyrelsen eller fødevareregionerne.

 

I øvrigt kan jeg oplyse, at enheden bliver placeret adskilt fra de faglige kontorer i Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen ligger på Mørkhøj Bygade 19, mens Sekretariatet for Fødevare- og Veterinærklager vil ligge på Sydmarken 32A, begge i 2860 Søborg. Klageenheden vil endvidere have sit eget journalsystem o. lign.

 

Eva Kjer Hansen

                                                                                                             /Lisbet Nielsen