Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

 I forbindelse med behandlingen af (L 25) Forslag til Lov om Erhvervsakademiuddannelser og Professionsbacheloruddannelser har

Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 23. januar 2008 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 9:

” Er ministeren enig i, at de foreslåede bestemmelser om akkreditering

sammenholdt med den allerede vedtagne lovgivning om Akkrediteringsrådet for de videregående uddannelser, åbner mulighed for, at universiteterne ved en positiv akkreditering i Akkrediteringsrådet for de videregående uddannelser kan opnå godkendelse til udbud af bacheloruddannelser, der sigter på et arbejdsmarked, der normalt dækkes af professionsbachelorer uddannet i henhold til L 25? ”

 

Svar:

Da dele af det stillede spørgsmål vedrører lovgivning under Videnskabsministeriet, har jeg bedt dette ministerium om at besvare spørgsmålet. Ministeriet anfører i den sammenhæng, at videnskabsministeren i henhold til § 10, stk. 3, i lov om akkrediteringsrådet undtagelsesvist træffer afgørelse om, at en uddannelse ikke kan godkendes i henhold til stk. 1. Afgørelse herom træffes, hvor uddannelsen ikke opfylder lovgivningsmæssige krav, eller når oprettelsen af uddannelsen ud fra en samfundsøkonomisk betragtning ikke skønnes hensigtsmæssig.

 

Videnskabsministeren kan vurdere, at en uddannelse er samfundsøkonomisk uhensigtsmæssig og træffe afgørelse om, at uddannelsen ikke kan godkendes netop i situationer, hvor en lignende uddannelse allerede eksisterer under en anden minister, jf. lov om akkrediteringsinstitutionen for videregående uddannelser, som blev fremsat den 15. december 2006. I en sådan situation drøftes sagen mellem ministrene, inden der træffes beslutning om uddannelsens godkendelse.

 

Om muligheden for i henhold til L 25 at godkende universiteter til udbud af professionsbacheloruddannelser henviser jeg til min besvarelse på udvalgets spørgsmål 10.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder