UDENRIGSMINISTERIET                                                                   Den 29. september 2008

 

 

                                                                                                                   Finansudvalgets spørgsmål

nr. 1 af den 5. september 2008 vedr. L 188 – Forslag til finanslov for finansåret 2009.

 

               

 

 

Ad § 6.32.01. Udviklingslande i Afrika

 

Spørgsmål 1:

Der ønskes en redegørelse vedrørende Afrika-Kommissionens arbejde og herunder for

- Dens sammensætning

- Dens arbejde hidtil

- Dens fremtidige arbejde

- Hvor længe kommissionen forventer at fungere

 

Svar:

Afrikakommissionen består af 18 medlemmer med statsministeren som formand. Medlemmerne er prominente medlemmer fra en række nøgleaktører i det internationale udviklingssamarbejde med Afrika, herunder internationale og regionale organisationer, afrikanske regeringer, NGO-sektoren, den akademiske verden og den private sektor. Blandt andet er FN, den Afrikanske Udviklingsbank og den Afrikanske Union repræsenteret på højt niveau, ligesom der er repræsentanter fra de afrikanske stats- og regeringschefer blandt medlemmerne. For at sikre et reelt partnerskab med Afrika er over halvdelen af medlemmerne fra Afrika. Ligeledes har det været vigtigt at sikre kvindernes deltagelse i Kommissionen, og der er således flere prominente kvindelige ledere fra Afrika i Kommissionen. Medlemmerne af Kommissionen afspejler det høje internationale ambitionsniveau.

 

Afrikakommissionen mødtes første gang den 16. april 2008. Kommissionen vedtog, at formålet med Kommissionens arbejde er at fremsætte konkrete anbefalinger til, hvordan beskæftigelsesmulighederne for de afrikanske unge kan øges. Befolkningsvæksten i Afrika nødvendiggør skabelsen af op imod 10-15 mio. nye jobs årligt. Lykkes det ikke, er der risiko for, at de unge ender i kriminalitet og indfanges af konflikter eller, at de bliver politisk radikaliserede, hvilket underminerer udviklingen og bidrager til destabilisering. Afrikakommissionen vil forsøge at give de unge, der repræsenterer et stort potentiale, mulighed for at bidrage positivt til Afrikas udvikling.

 

Relaterede, underliggende temaer for Afrikakommissionen er: Økonomisk vækst, kvinders rolle, uddannelse og klimaforandringer. Kommissionens arbejde skal ses i forlængelse af MDG processen, samt inden for Afrika EU partnerskabet, som vedtaget i Lissabon i december 2007.

Af Kommissionens konklusioner fra det første møde og arbejdsplanen fremgår det, at der afholdes i alt tre møder i Kommissionen. Imellem det første og det andet møde afholdes fem tematiske konferencer i Afrika:

 

1.  The Educational Challenge in Africa, Ouagadougou, Burkina Faso den 16. juni 2008

2.  Women and Employment in Africa, Maputo, Mozambique, 15. august 2008

3.  The African Youth and Employment, Accra, Ghana, 5. september 2008

4.  Employment and Economic Growth: The Challenge of Climate Change, Nairobi, Kenya, 18. september 2008

5.  Creating Economic Growth in Africa, Kampala, Uganda, 30. september 2008

Det overordnede fokus for de tematiske konferencer er unge og beskæftigelse i Afrika. Konferencerne har to formål: 1) At samle information og identificere mulige anbefalinger til det videre arbejde, samt 2) at sikre afrikansk forankring af kommissionens arbejde. Omkring tre kommissionsmedlemmer er medværter for hver konference, der hver samler cirka 100 primært afrikanske repræsentanter fra civilsamfundet, NGO-sektoren, internationale og regionale organisationer i Afrika, private virksomheder, den akademiske verden og afrikanske regeringer. Konferencerne har været meget velbesøgte og præget af solide faglige diskussioner og forslag til konkrete initiativer. Rapporterne fra de fem konferencer vil danne grundlaget for Kommissionens drøftelser på det andet møde. Rapporterne offentliggøres på Afrikakommissionens hjemmeside www.africacommission.um.dk.

 

Det næste møde i Afrikakommissionen vil foregå i Addis Abeba den 20. november 2008. På dette møde vil Kommissionen drøfte resultatet af de tematiske konferencer, samt de overordnede strategier og prioriteter for Kommissionens videre arbejde. Derudover vil Kommissionen drøfte konkrete udkast til anbefalinger.  

 

Mellem det andet og det tredje møde afholdes en række workshops, hvor udvalgte eksperter og repræsentanter fra det internationale udviklingssamarbejde med Afrika vil konkretisere Afrikakommissionens anbefalinger fra det andet møde i Addis Abeba. Som led i arbejdet med at sikre international opfølgning og ejerskab for Kommissionens arbejde, er det planen at gennemføre de fire workshops i partnerskab med henholdsvis Verdensbanken, den Afrikanske Udviklingsbank, den Afrikanske Union og Brenthurst Foundation (afrikansk tænketank).

 

Kommissionens arbejde afsluttes med det tredje møde i maj 2009. Her vil Afrikakommissionen fremkomme med konkrete og implementerbare forslag til nationale og regionale afrikanske politikker og det internationale udviklingssamarbejde med Afrika. Kommissionen vil også vedtage en action plan, der udstikker den videre proces for implementeringen af anbefalingerne. Som nøgleaktører i det internationale udviklingssamarbejde med Afrika vil kommissionsmedlemmerne bidrage til at sikre opbakning til Kommissionen, samt være med til at sikre den internationale implementering af Afrikakommissionens strategier og konkrete anbefalinger. Afrikakommissionens anbefalinger vil desuden blive implementeret i det danske udviklingssamarbejde med Afrika. Afrikakommissionens sekretariat vil facilitere den indledende implementeringsproces frem mod efteråret 2009, samt yde bistand til kommissærernes opfølgende arbejde.

 

Konklusionerne fra Afrikakommissionens første møde, Afrikakommissionens arbejdsplan og et faktaark om Afrikakommissionen er vedlagt til orientering.Â