Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 4, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 31. januar 2008 vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven, lov om retsafgifter og arveloven (Retsmægling m.v.) (L 17).

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 4 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven, lov om retsafgifter og arveloven (Retsmægling m.v.) (L 17):

 

”Ministeren bedes bekræfte, at andre end dommere kan udpeges som retsmæglere.”

 

Svar:

 

Efter lovforslaget kan domstolsjurister (dommere, retsassessorer og dommerfuldmægtige) og advokater, som er særligt udpeget hertil, fungere som retsmæglere, jf. forslaget til retsplejelovens § 273 (lovforslagets § 1, nr. 8) og bemærkningerne hertil.

 

Udpegningen vil for domstolsjuristernes vedkommende skulle foretages af den pågældende retspræsident (på Bornholm dommeren).

 

For så vidt angår advokaterne vil disse efter forslaget skulle antages af Domstolsstyrelsen til at fungere som retsmæglere i den pågældende landsretskreds. Forslaget indebærer, at den enkelte advokat ikke er knyttet til det enkelte embede, som det er tilfældet under forsøgsordningen med retsmægling, men derimod vil kunne udpeges som retsmægler i sager ved alle de embeder, der hører under den pågældende landsretskreds. Ved udpegningen af en ”advokatmægler” til en konkret sag vil der dog så vidt muligt skulle udpeges en advokat med kontor i den pågældende (by)retskreds, medmindre der foreligger særlige omstændigheder.

 

Det er forudsat, at alle, der udpeges som retsmæglere, har gennemgået et relevant uddannelsesforløb i mægling/mediation og i øvrigt skønnes egnet til at fungere som retsmægler.