Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 27. maj 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 48 (L 147), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Leif Lahn Jensen (S).

 

 

Spørgsmål nr. 48:

”Mener ministeren ikke, at det er billigere, at bevare den ordning man har nu med

timeansatte medhjælpere på supplerende dagpenge, frem for at den handicappede skal på en institution?”

 

 

Endeligt svar:

Jeg mener, at spørgsmålet beror på forkerte forudsætninger. Spørgsmålet forudsætter, at hvis handicapmedhjælpere ikke har fri og ubegrænset adgang til supplerende dagpenge, vil det føre til, at de handicappede skal på institution. Det mener jeg er en forkert konklusion.

 

Som jeg skrev i mit svar på spørgsmål 47, er regeringen meget optaget af at sikre gode forhold for handicappede, svage og udsatte grupper.

 

Jeg mener imidlertid ikke, at det er via dagpengesystemet, vi skal sikre forholdene for disse grupper. Dagpenge skal ikke være en særlig offentlig støtteordning for særlige brancher eller persongrupper, heller ikke for vikarer og hjælpere til handicappede, hvad enten de er ansat af den handicappede selv, eller er ansat til at udføre pleje m.v. i et botilbud, en plejebolig eller lignende.

 

Som oplyst i mit svar på spørgsmål 47, er praktisk og personlig hjælp efter servicelovens bestemmelser en kommunal opgave. Det er derfor kommunerne, som skal yde den nødvendige hjælp i hjemmet, hvis borgeren ikke selv kan ansætte hjælpere.

Det er på den baggrund min opfattelse, at borgerne også fremover kan få den nødvendige hjælp.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen