Fagligt Fælles Forbund

Privat Service, Hotel og Restauration

Att: Tina Møller Madsen

Kampmannsgade 4

1790 København V

 

 

Kære Tina Møller Madsen

 

Tak for jeres brev om lovforslag L 147 om begrænsning af supplerende dagpenge.

 

I skriver bl.a., at jeres medlemmer stort set alle arbejder inden for områder, hvor lovforslaget vil få store konsekvenser, og at I derfor ikke støtter forslaget. I opfordre endvidere flertallet bag forliget til især at genoverveje den del af forliget, der omhandler, at ledige uden tilknytning til en bestemt arbejdsgiver nu inddrages under tidsbegrænsningen.

 

I beskriver endvidere en række problemstillinger inden for jeres faglige områder og stiller en række spørgsmål, der skal belyse konsekvenserne.

 

Indledningsvis vil jeg bemærke, at der i lovforslaget sker en harmonisering og begrænsning af retten til supplerende dagpenge, således at retten til supplerende dagpenge fremover begrænses for alle til 30 ugers supplerende dagpenge inden for 104 uger – uanset om man er ansat med eller uden opsigelsesvarsel.

 

Der er i lovforslaget ikke i øvrigt ændret på reglerne om supplerende dagpenge, fx hvad der er omfattet af begrebet supplerende dagpenge, reglerne om rådighed, fx om man skal have frigørelsesattest for at få udbetalt supplerende dagpenge, eller reglerne selvforskyldt ledig mv. Reglerne fremgår af de relevante bekendtgørelser herom.

 

Nedenfor har jeg besvaret jeres spørgsmål ét for ét. Jeg har dog ikke besvaret spørgsmål 11 om L 65, da dette lovforslag hører under integrationsministerens område.

 

Svar på spørgsmål 1: Ja.

 

Svar på spørgsmål 2: Nej, bortset fra uger i turnus- og vagtordninger mv., hvor der er aftalt nedsat arbejdstid ved, at man skiftevis har en uges fuldtidsarbejde og en uges fuld ledighed. Der henvises i det hele til de indledende bemærkninger.

 

Svar på spørgsmål 3: Ja. Der henvises til de indledende bemærkninger.

 

Svar på spørgsmål 4-6: Der henvises til svarene på spørgsmål 1-3.

 

Svar på spørgsmål 7: Ja. Der henvises til de indledende bemærkninger.

 

Svar på spørgsmål 8: Nej. Der henvises til de indledende bemærkninger.

 

Svar på spørgsmål 9: Der henvises til svarene på spørgsmål 7 og 8 og til de indledende bemærkninger.

 

Svar på spørgsmål 10: Nej. Der henvises til de indledende bemærkninger.

 

Svar på spørgsmål 12: Et af formålene med lovforslaget er at få arbejdsgivere og arbejdstagere til i højere grad at udbyde og efterspørge fuldtidsarbejde.

 

I visse brancher kan det naturligvis være sværere for arbejdsgiverne at omdanne alle ansættelser til fuldtidsarbejde. Omvendt mener jeg ikke, at det er dagpengesystemets opgave at understøtte visse brancher permanent med tilskud via supplerende dagpenge til deltidsansatte eller kvalificerede reserver mv.

 

Svar på spørgsmål 13: Jeg er enig i, at den danske model forudsætter et dagpengesystem, der understøtter fleksibiliteten på arbejdsmarkedet og stimulerer til, at ledighed hurtigst muligt afløses af arbejde.

 

Jeg mener, at vi med lovforslaget L 147 forsat sikrer fleksibiliteten på arbejdsmarkedet men samtidig sikrer, at dagpengesystemet ikke bruges som en varig støtteordning til deltidsansættelser.

 

Svar på spørgsmål 14 og 15: Nej.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen