Dato:            15. maj 2008

Kontor:        Regional sundhed

J.nr.:              2007-1134-60

Sagsbeh.:     lch

Fil-navn:      Dokument 2

 


Besvarelse af spørgsmål nr. L 141 - spørgsmål 5 (Alm. del), som Folketinget Sundhedsudvalget har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 24. april 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karl H. Bornhøft (SF)

 

Spørgsmål L 141 - spørgsmål 5:

"Vil ministeren oplyse efter hvilke regler børn, unge, voksne og ældre med nedsat funktionsevne og tilknytning til botilbud, plejeboliger, beskyttede boliger, dagtilbud, særlige dagtilbud m.v. efter såvel almen boliglovgivningen som serviceloven kan modtage fysioterapeutisk behandling og om der findes undersøgelser eller lignende, der belyser omfang, indhold og kvalitet af denne behandling i forbindelse med ovennævnte tilbud?"

 

Svar:

Jeg har indhentet en udtalelse fra Velfærdsministeriet, som oplyser, at der kan ydes vederlagsfri fysioterapi til børn, voksne og ældre i forbindelse med genoptræning og vedligeholdelse af færdigheder efter § 44 og § 86. Personer med betydelig og varig nedsat funktionsevne kan endvidere modtage vederlagsfri fysioterapi som del af socialpædagogisk bistand efter § 85 og som del af behandling efter § 102.

 

Da fysioterapi kun er en ud af flere typer ydelser inden for genoptræning, behandling og socialpædagogisk støtte, kan man ikke umiddelbart trække statistik, der viser, i hvilket omfang netop denne ydelse gives til pågældende målgruppe. Hjælpen ydes endvidere efter behov og ikke efter forhåndsafgørelse af fx timetal, hvorfor det konkrete omfang heller ikke fremgår af borgernes visitationsafgørelser.

 

Velfærdsministeriet har ikke umiddelbart kendskab til undersøgelser, som belyser omfang og kvalitet for de nærmere målgrupper. Derimod findes der en række generelle undersøgelser, som beskriver forskellige fysioterapeutiske behandlingers indhold, herunder forskellige fysioterapeutiske metoder (fx i forhold til gruppeterapeutiske behandlinger).

 

Der er dog ikke kendskab til undersøgelser specifikt rettet mod de her nævnte målgrupper eller mod fx botilbud. Det skal dog understreges, at der kan være eksempler herpå, som ikke er kommet Velfærdsministeriet til kendskab.

 

Jeg kan henholde mig til Velfærdsministeriets udtalelse.