ØKONOMI- OG

ERHVERVSMINISTEREN

 

 

14. maj 2008

 

 

Besvarelse af spørgsmål 2 ad L 123 stillet af Erhvervsudvalget den 22. april 2008

 

 

 

Spørgsmål 2:

Er der i forbindelse med terrorforsikringsordningen tale om en statstilskudsordning, som på nogen måde kommer forsikringsselskabernes ejere til gode?

 

Svar:

Lovforslaget indebærer, at de deltagende skadesforsikringsselskaber får stillet en statsgaranti på 15 mia. kr. til rådighed ved skader over en vis grænse. Det har selvfølgelig en værdi for forsikringsselskaberne, idet garantien kan bidrage til at stille dem bedre i konkurrencen på andre markeder, f. eks. udenlandske. Statsgarantien kommer derfor også i sidste ende forsikringsselskabernes ejere til gode.

 

Derfor foreslås det i loven, at forsikringsselskaberne årligt skal betale en risikopræmie på 0,15 pct. af garantien til staten svarende til 22,5 mio. kr. for at få stillet garantien til rådighed. Det gælder, selv om der eventuelt ikke sker terrorskader. Præmiebetalingen vil være et element, der kan bidrage til at minimere selskabernes fordele af garantien.

 

Men jeg vil gerne understrege, at skulle der ske en terrorskade, der betyder, at den foreslåede statslige terrorforsikringsordning udbetaler penge til forsikringsselskaberne, så vil disse penge alene gå til at betale forsikringstagernes skader. Forsikringsselskaberne skal selv betale eventuelle terrorskader op til ovennævnte grænse.

 

Grænsen, for hvornår den statslige garanti træder til, er foreslået med udgangspunkt i, at forsikringstagerne skal kunne få erstatning fra ordningen i den situation, hvor skadesforsikringsbranchen samlet set vil få solvensproblemer. Jeg skal i den sammenhæng henvise til min besvarelse af spørgsmål 1 ad L 123 stillet af Erhvervsudvalget den 22. april 2008.

 

Endelig skal jeg tilføje at ordningen skal anmeldes til Kommissionen med henblik på en godkendelse, idet ordningen indeholder statsstøtte som følge af statsgarantien.

 

ØKONOMI- OG

ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk