ØKONOMI- OG

ERHVERVSMINISTEREN

 

 

14. maj 2008

 

 

Besvarelse af spørgsmål 1 ad L 123 stillet af Erhvervsudvalget den 22. april 2008

 

 

 

Spørgsmål 1:

Ministeren bedes oplyse, i hvilket omfang lovforslaget yder borgeren beskyttelse, og i hvilket omfang det er forsikringsselskaberne, som bliver beskyttet.

 

Svar:

Formålet med lovforslaget er at oprette en ordning, som kan understøtte markedet for forsikring mod terror, således at virksomheder og borgere beskyttes bedre mod økonomiske tab, som vil kunne opstå ved terrorangreb, hvor der anvendes nukleare, biologiske, kemiske eller radioaktive våben (NBCR-våben).

 

For at der kan ske udbetalinger fra terrorforsikringsordningen, skal NBCR-terrorskaden være af en størrelse, der overstiger en nærmere fastsat grænse - et såkaldt selvbehold for forsikringsbranchen. Det indebærer, at forsikringsselskaberne selv skal betale skader op til denne grænse til forsikringstagerne.

 

Skulle terrorskaden overstige grænsen træder staten til med en betaling på yderligere op til 15 mia. kr. per år til forsikringstagerne. Betalingen vil i praksis foregå via forsikringsselskaberne.

 

Størrelsen af grænsen skal revurderes og fastlægges årligt – første gang umiddelbart inden ordningen træder i kraft. Ved fastlæggelsen skal der tages udgangspunkt i det aktuelle marked for genforsikring af NBCR-terrorrisici samt den aktuelle solvenssituation i skadesforsikringsbranchen. I vurderingen tages der dermed højde for, hvor store terrorskader skadesforsikringsbranchen selv kan bære, før der opstår solvensproblemer for branchen. I øjeblikket vurderes grænsen til at skulle udgøre mindst 5-5½ mia. kr. ved etablering af ordningen.

 

Grænsen, for hvornår den statslige garanti træder til, er således foreslået med udgangspunkt i, at forsikringstagerne skal kunne få erstatning fra ordningen i den situation, hvor skadesforsikringsbranchen samlet set vil få solvensproblemer.

 

I første omgang er der derfor ikke tale om, at den foreslåede terrorforsikringsordning yder forsikringsselskaberne beskyttelse. Kun ved terrorskader, der overstiger forsikringsselskabernes selvbehold, vil forsikringsselskaberne få udbetalt penge fra ordningen. Disse penge vil alene skulle kanaliseres videre til forsikringstagerne for betaling af skader.

 

Såfremt der ikke bliver etableret en terrorforsikringsordning vil forsikringsselskaberne kunne blive nødt til at undtage NBCR-terrordækningen på forsikringstagernes policer. Det vil indskrænke forsikringstagernes terrordækning i forhold til i dag.

 

ØKONOMI- OG

ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk