Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             14. maj 2008

J nr.              

Energipolitisk Udvalg har i brev af 8. maj 2008 stillet mig følgende spørgsmål vedrørende L 108, forslag til lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning, lov om varmeforsyning og lov om Energinet.dk, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 21:

"Kan ministeren i forlængelse af svaret på spørgsmål 14 vedrørende høringssvaret fra LOKE oplyse, om det er muligt inden for lovens definition at udvikle et kombineret forsyningsanlæg, der inddrager vindmølleel, bioolier samt brint- og brændselscelleteknologi? Høringssvaret fra LOKE peger på, at lovens definition af kollektivt varmeforsyningsanlæg skaber begrænsninger for at udvikle nye, intelligente energisystemer, der baserer sig på centralt styrede decentrale enheder. Det kan oplyses, at udviklingsomkostningerne finansieres af LOKE og private investorer og styres fra det centrale kollektive varmeforsyningsselskab, som også ejer det decentrale anlæg, uden modregning i bloktilskud. Den decentrale enhed, som placeres i tyndt befolkede områder, består af en fælles forsynings-/styringsenhed, som forsyner tre eller flere husstande med varme og/eller el."

 

Svar:

Energistyrelsen har i brev af 10. juli 2006 til Nakskov Kommune udtalt sig om et lignende projekt som det, der er skitseret i spørgsmålet. Styrelsen udtalte dengang, at projektet faldt uden for varmeforsyningsloven.

 

Energistyrelsen kan ikke på det foreliggende grundlag se, om det aktuelle projekt adskiller sig væsentligt fra det tidligere projekt.

 

I forlængelse af mit svar på spørgsmål 14 vil jeg understrege, at der skal ske modregning i det kommunale bloktilskud, såfremt der anvendes el-midler til udviklingsaktiviteter, medmindre disse aktiviteter er hjemlet i forsyningslovene. 

 

Det skal i øvrigt bemærkes, at det er kommunen, der er varmeplanmyndighed, og at det derfor er kommunen, som godkender projekterne efter varmeforsyningsloven.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard