(Ordfører)
Karin Nødgaard(DF):
I sin enkelhed går dette lovforslag ud på at ophæve den revisionsbestemmelse, der ved lovens ikrafttrædelse blev indføjet, og det er egentlig ganske enkelt at forholde sig til i dag. Dansk Folkeparti har ikke nogen indvendinger imod, at denne bestemmelse slettes. Jeg synes så alligevel, det også er relevant i dag at benytte lejligheden til at se på, hvordan loven har virket, siden den blev vedtaget i 2005.
Der er blevet indhentet 617.000 attester, hvoraf 65 har været positive. I 2007, hvor det var godt 171.000 attester, som blev indhentet, har det vist sig, at der var 28 positive attester, hvoraf de 6 er fundet i ganske almindelige idrætsforeninger. Jeg synes, det er fint at få sat tal på, og meget tyder jo også på, at loven virker efter hensigten, og at mange foreninger er blevet klar over nødvendigheden af sådan en lov, samt at krænkerne så også holder sig fra job med børn og unge nu, hvor de ved, at de skal have rent mel i posen.
Men desværre ved vi jo også, at der er krænkere, som formår at snige sig udenom og finder ud af, at det er bedst at finde nye klubber, som de så kan agere i. Og selv om man overordnet må sige, at denne lov har virket efter hensigten, så må man jo også i samme åndedrag sige, at hver en positiv børneattest er en for meget. Derfor er det vigtigt, at der fortsat er meget fokus på området og på information i idrætsklubber og foreninger, som har med børn og unge at gøre, om, at det er meget vigtigt, at man også får indhentet disse attester, for selv om det er lovpligtigt, viser det sig jo, at der stadig er steder, hvor man faktisk ikke er klar over, at det er et lovkrav. Ofte er det almindelig uvidenhed og et spørgsmål om, at mange ledere måske gennem mange år har kendt trænerne og ikke haft mistanke om noget som helst og derfor ikke har tænkt på, at trænerne også skulle tjekkes.
For at sikre sig bedst muligt bør der egentlig i hver klub tages en drøftelse af selve proceduren omkring det her, og jeg finder det meget fint, som det skitseres, at der i nogle klubber to gange årligt, f.eks. lige før sæsonstarterne, indhentes en ny attest på trænere og ledere, for hvis det bliver almindelig rutine, er det jo ikke et spørgsmål om mistænkeliggørelse, for når der ved ansættelsen udtrykkes ønske om, at man indhenter en attest på en enkelt person, så er det jo ens for alle, og så ved man, hvad man har at rette sig efter. Børneattester giver jo ikke sikkerhed for, at intet ulovligt finder sted, og det synes jeg er meget vigtigt at vi også husker på i dag, for børneattesterne fanger jo kun dem, som har en dom i forvejen, og ikke dem, som er sluppet fra deres ugerninger, f.eks. ved hyppige klubskifter, som jeg nævnte tidligere.
For Dansk Folkeparti er det meget vigtigt, at der i en tid, hvor der er meget fokus på lovovertrædelser i forbindelse med børn og unge, fortsat skal være en påskønnelse af og en debat om vigtigheden af, at der er mennesker, ja, meget ofte er det jo egentlig ildsjæle, som bruger energi og tid og ofte måske også endda arbejder ulønnet med vores børn og unge i foreningslivet. Vi ser jo gymnastikinstruktører, spejderledere, fodboldtrænere, ja, mange, mange flere, som af et stort hjerte bidrager positivt til dannelsen af mange børn og unge og er med til at give dem oplevelser til hverdag og på lejre, f.eks. på fodboldskoler. Det er helt unikt. Disse mennesker skal virkelig have anerkendelse for deres indsats, og det er vigtigt, at man ikke ser spøgelser alle vegne. Det skal være helt legitimt at give et barn et kram, hvis det er faldet, og efterfølgende også tage fat på barnet og trykke det på skulderen osv. og trøste, hvis der er nogen, der har hjemve om natten osv., uden at der skal lægges mere i det.
For Dansk Folkeparti er det vigtigt, at det store fokus på mulige krænkere ikke må hæmme den daglige kontakt mellem træner og barn, og det er vigtigt at slå fast, at den allerstørste part af ledere ikke melder sig som ledere for at krænke børnene.
Så vil jeg godt afslutningsvis bede ministeren om efterfølgende måske at kommentere det spørgsmål, jeg har. Man ser, at lovgivningen jo indbefatter børn under 15 år, og jeg har fornemmet, at der har været et problem omkring, at de ikke skal aflevere attester som sådan, men vi ved, der er mange børn, som er hjælpeinstruktører. De er under 15 år. Hvordan forholder vi os til dem - for det er da vist et lille problem i nogle kommuner, som siger, at man så fratager de 15-årige mulighederne for at gå ud og være frivillige idrætsledere. Jeg synes jo netop, at det er sådan et lidt sundt tegn, at nogen er interesseret i at aktivere sig selv ude i foreningerne for måske senere hen at blive ledere og trænere osv.
Alt i alt må jeg sige, at vi selvfølgelig støtter det her lovforslag, men vi vil ligesom Socialdemokraterne også meget gerne have, at man bliver ved med at have fokus på det her og ser, om der er ting, der skal følges op og eventuelt også skal ændres på sigt.