(Ordfører)
Martin Henriksen(DF):
Gymnasiereformen skal endnu en gang justeres, og det skal den, fordi den ikke virker. Partierne bag reformen inklusive Dansk Folkeparti har naturligvis haft reelle hensigter med reformen, men vi bør også anerkende, når noget er gået galt - og noget er gået galt. Derfor justerer vi endnu en gang.
De justeringer, som reformen løbende bliver udsat for, kan vi grundlæggende tilslutte os i Dansk Folkeparti. Flere af dem har vi arbejdet på at få gennemført, og derfor hilser vi ændringerne velkommen som en håndsrækning til gymnasieskolen.
Det kan imidlertid undre, at den samlede forligskreds ikke allerede nu anerkender, at reformen ikke virker. Dansk Folkeparti vil gerne medvirke til en ny reform, der tager udgangspunkt i en arbejdsgruppe med repræsentanter fra de politiske partier, ministeriet, lærere, rektorer og elever.
Der er mange loyale embedsfolk i sektoren, som trofast følger ministeriets og Folketingets anvisninger, og når vi foretager ændringer, retter de ind. Men det er forståeligt, at for mange ændringer for hurtigt kan være for meget. På den anden side er det bedre at handle end bare at lade stå til og intet gøre. Derfor kan Dansk Folkeparti tilslutte sig de løbende justeringer, men vi så hellere en mere gennemgribende reform, hvor det igen var det enkelte fag, der stod i centrum, og ikke fagsamarbejdet. Det ene må nødvendigvis komme før det andet.
Dansk Folkeparti ser gerne andre sprogfag end bare engelsk opprioriteret i gymnasieskolen. Vi vil have et gymnasium, hvor den almene dannelse først og fremmest finder sted i danskfaget og historiefaget og ikke overlades til engelskfaget. Danske forfattere, dansk litteratur og dansk historie trænger til at blive prioriteret af politikerne, og Dansk Folkeparti vil gerne prioritere disse ting.
Der er rigtig mange ting i reformen, som kunne trænge til noget nytænkning, og reformen kunne måske såmænd også trænge til noget gammeldags tænkning. Det forslag, vi behandler i dag, ud af den aftale, som forligspartierne indgik sidste år, trækker i den rigtige retning. Der kommer fokus på sprogfagene inklusive de klassiske sprog. Det er vi tilfredse med. Der kommer fokus på at reducere og rykke de tværfaglige forløb, og dermed kommer der forhåbentlig mere fokus på det enkelte fag.
Jeg håber, at vi med dette forslag trækker lidt i den rigtige retning. Om det er vidtgående nok, tvivler jeg på, men det rummer små og nødvendige skridt på vejen mod et bedre gymnasium. Dansk Folkeparti kan tilslutte sig lovforslaget, og vi opfordrer samtidig de øvrige forligspartier, herunder i høj grad regeringen, til at anerkende, at reformen grundlæggende har spillet fallit.
Alt i alt må jeg sige, at Dansk Folkeparti naturligvis gerne medvirker til at holde patienten kunstigt i live ved hjælp af de redskaber, som lægevidenskaben nu en gang har at byde på. Men jeg må også sige, at kunne Dansk Folkeparti alene bestemme, var patienten afgået ved døden. Patienten lider, og dødshjælp ville være det mest humane i den her sag.
Så ville en ny reform selvfølgelig være på vej, men det kommer også med tiden. Realiteterne vil også ramme regeringen - nok ikke venstrefløjen, for her er alt håb ude, men det er jo ingen nyhed. Venstrefløjen henholder sig til, at den nuværende struktur ser flot ud på papiret, men den skulle jo også gerne fungere i virkelighedens verden. Det gør den ikke, og det vil vi selvfølgelig gerne lave om på i Dansk Folkeparti. Bolden ligger hos ministeren, men det er ministeren jo også efterhånden vant til.