Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 3. april 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 8 (L 81), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet på vegne af udvalget.

 

 

Spørgsmål nr. 8:

”Ministeren bedes oplyse, hvorvidt jobklausuler ifølge lovforslaget frem til lovfor­slagets ikrafttræden den 1. juli 2008 vil kunne kræves som permanent vilkår i kunde-/leverandør-/samarbejdskontrakter, som et vilkår der gælder evigt, dvs. afhængigt af aktuelle og faktiske relationer, og som henholdsvis aktiveres hver gang, der er transaktioner, og ellers er hvilende i virksomhedernes indbyrdes forhold?”

 

Endeligt svar:

Først og fremmest vil jeg gerne understrege, at jobklausuler jo indgås mellem to parter - som enhver anden aftale. Der er altså ikke tale om, at den ene part bare kan kræve noget af den anden. Der skal være en gensidig interesse for aftalen.

 

L 81 regulerer som sådan ikke, hvorvidt en jobklausul kan kræves som permanent vilkår i aftaleforholdet mellem virksomheder eller kan gælde fortløbende. L 81 ændrer omvendt ikke på de grænser, der allerede i dag eksisterer herfor – fx i konkurrenceloven eller aftalelovens regler.

 

Endvidere er det netop tilsigtet, at ikke mindst de nye regler om økonomisk kompensation til den berørte lønmodtager vil begrænse brugen og den tidsmæssige udstrækning af jobklausuler. Det skal fremover koste arbejdsgiveren penge at indgå eller aktivere jobklausuler i lighed med, hvad der gælder efter de velkendte kompensationsregler i funktionærloven.

 

Med hensyn til problemstillingen med jobklausuler indgået før lovens ikrafttræden, henviser jeg til mit svar på spørgsmål nr. 1.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen