Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 31. marts 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 6 (L 81), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Morten Østergaard (RV).

 

 

Spørgsmål nr. 6:

”Ministeren bedes oplyse, hvorvidt det kan give anledning til problemer i praksis, at jobklausuler nu reguleres for alle lønmodtagere, mens kunde- og konkurrenceklausuler kun reguleres i funktionærloven.”

 

 

Endeligt svar:

Jeg ser ikke problemer i, at lønmodtagerkredsen for L 81 er bredere end funktionærlovens. Tværtimod mener jeg, at det er den rigtige løsning på baggrund af, hvad vi i dag ved om brugen af disse forskellige klausultyper og problemerne hermed.

 

Da reglerne i funktionærloven og aftaleloven om konkurrence- og kundeklausuler for nylig i 2004/2005 blev revideret, var konklusionen, at reglerne havde virket efter deres formål, og at der ikke sås problemer, der nødvendiggjorde ændringer i lovreglerne. For så vidt angår de timelønnede/ikke-funk­tio­nærer var vurderingen endvidere, at problemet her havde et endnu mindre omfang end for funktionærer, og der ikke var grund til at lovgive herom. Meget taler også for, at de retslige instanser vil anlægge en streng vurdering af sådanne klausuler, men det er ikke noget vi har videre praksis på. Forud for behandlingen gik et udvalgsarbejde, hvor også arbejdsmarkedets parter deltog, hvis eneste eksempel på praksis uden for funktionærområdet var en konkurrenceklausul, som ikke kunne opretholdes. Se hertil s. 10 i redegørelsen fra Udvalget om konkurrence- og kundeklausuler, udgivet af Beskæftigelsesministeriet september 2004.

 

Hvad angår jobklausuler, indikerede den forudgående høring, at disse også eksisterede uden for funktionærlovens område, hvorfor det tværministerielle udvalg i sin rapport fandt, at en regulering i funktionærloven umiddelbart ikke ville være tilstrækkelig. Se hertil s. 74 i rapporten fra Udvalget om brugen af hemmelige klausuler mv., der begrænser lønmodtagermobiliteten på arbejdsmarkedet, udgivet af Beskæftigelsesministeriet april 2007.

 

Yderligere er det i bemærkningerne til L 81 præciseret, at formålet er at begrænse virksomhedernes brug af jobklausuler, og at det ikke er tilsigtet, at en arbejdsgiver skal kunne pålægge erhvervsbegrænsende klausuler i videre omfang, end hvad der gælder i dag. Ligesom lovforslaget ikke ændrer de grænser, der i dag gælder for at pålægge funktionærer og ikke-funktionærer konkurrence- og kundeklausuler.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen