Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 16. april 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 35 (L 81), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Eigil Andersen (Sf).

 

 

Spørgsmål nr. 35:

”Ministeren bedes oplyse, hvorvidt der er en teoretisk mulighed for, at en virksomhed igennem mange år opretholder hemmelige jobklausuler med henvisning til § 7, fordi der ikke er sat nogen begrænsning på, hvor mange gange eller på hvilke betingelser 6 måneders fristen kan forlænges, ligesom der ikke er noget krav om at medarbejderne (eller eventuelle medarbejderrepræsentant i bestyrelsen) på noget tidspunkt skal orienteres.”

 

 

Endeligt svar:

§ 7 indebærer en aftaleretlig regulering, hvorefter jobklausulen kun kan gøres gældende i en nærmere afgrænset periode, nemlig 6 måneder efter at klausulen er indgået.

 

For at kunne genforhandle jobklausulen, og dermed forlænge den periode, hvor virksomheden fritages for de pligter, der følger af lovforslagets §§ 2 og 3, skal der være tale om reelle forhandlinger. Dette er der også redegjort for i bemærkningerne til bestemmelsen. Se også mit svar på spørgsmål nr. 34.

 

Uanset der ikke i lovforslaget er fastsat en grænse for, hvor mange gange en jobklausul i denne situation kan fornyes, ligger der altså en begrænsning i, at jobklausulen kun bliver omfattet af § 7, hvis den bliver indgået under reelle forhandlinger. Jeg mener derfor ikke, at muligheden for genforhandling åbner op for, at virksomhederne gennem mange år kan opretholde hemmelige jobklausuler.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen