Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 3, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. marts 2008 vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven (Begrænsning af langvarige sigtelser og varetægtsfængslinger m.v.) (L 78).

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 3 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven (Begrænsning af langvarige sigtelser og varetægtsfængslinger m.v.) (L 78):

 

”Mener ministeren ikke, at tidsgrænser for varetægtsfængsling skal kunne fraviges i alle tilfælde, hvor den sigtede ikke medvirker til sagens opklaring men bevidst modarbejder for egen vindings skyld for at få henlagt sagen?”

 

Svar:

 

Som anført i besvarelsen af spørgsmål nr. 2 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende lovforslaget beror det efter forslaget i hvert enkelt tilfælde på en konkret helhedsvurdering af sagens omstændigheder, om der er grundlag for at fravige de foreslåede frister for varetægtsfængslingens varighed.

 

Efter Justitsministeriets opfattelse bør det forhold, at den sigtede ikke medvirker til sagens opklaring og eventuelt søger at modvirke denne, ikke i sig selv føre til, at der uden videre fortsat kan ske varetægtsfængsling ud over de foreslåede frister. Det bemærkes i den forbindelse, at det er et grundlæggende princip i dansk ret, at den sigtede ikke har pligt til at medvirke til sagens opklaring.

 

Hvis den sigtede bevidst søger at modvirke efterforskningen, og vedkommende er fængslet efter retsplejelovens § 762, stk. 1, nr. 3 (som ikke foreslås ændret), om fare for påvirkning af efterforskningen mv., vil dette forhold kunne indgå i den konkrete vurdering af, om der foreligger sådanne særlige (eller hvis den sigtede er under 18 år, helt særlige) omstændigheder, at der fortsat kan ske varetægtsfængsling ud over de foreslåede frister. I denne vurdering vil også indgå de øvrige konkrete forhold i den pågældende sag, herunder f.eks. kriminalitetens karakter og grovhed, risikoen i øvrigt for påvirkning af efterforskningen mv., om politiet og anklagemyndigheden fremmer sagen med den fornødne hurtighed samt proportionalitetskravet i retsplejelovens § 762, stk. 3.

 

Det bemærkes, at en eventuel løsladelse af den sigtede ved udløb af de foreslåede frister for varetægtsfængsling ikke indebærer, at påtale i sagen opgives (at sagen ”henlægges”), og straffesagen mod den pågældende vil således i givet fald fortsætte efter de almindelige regler herom.