Justitsministeren fremsatte den 27. februar 2008 forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Dna-profil-register, retsplejeloven, lov om registrering af køretøjer og lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet (Gennemførelse af Prümafgørelsen om udveksling af oplysninger om dna-profiler, fingeraftryk og køretøjer m.v.) (L 77).

 

Formålet med lovforslaget er navnlig at foretage de ændringer af lovgivningen, der er nødvendige for at gennemføre Rådets afgørelse om intensivering af det grænseoverskridende samarbejde, navnlig om bekæmpelse af terrorisme og grænseoverskridende kriminalitet (den såkaldte Prümafgørelse). Der blev opnået politisk enighed blandt EU-medlemsstaterne om et udkast til denne afgørelse på et rådsmøde (retlige og indre anliggender) den 12.-13. juni 2007. Dette udkast er optrykt som bilag 2 til lovforslaget.

 

Justitsministeriet kan herved til udvalgets orientering oplyse, at der er foretaget en mindre teknisk ændring af udkastet til afgørelsens artikel 33, der omhandler gennemførelsesforanstaltninger. Bestemmelsen har hidtil haft følgende ordlyd:

 

”Rådet vedtager de foranstaltninger, der er nødvendige for at gennemføre denne afgørelse på EU-plan, jf. proceduren i traktatens artikel 34, stk. 2, litra c), andet punktum.” 

 

Efter proceduren i EU-traktatens artikel 34, stk. 2, litra c), andet punktum, vedtager Rådet gennemførelsesforanstaltninger med kvalificeret flertal og efter høring af Europa-Parlamentet.

 

Ændringen af artikel 33 i udkastet til Rådsafgørelse består alene i, at proceduren for gennemførelsesforanstaltninger nu fastlægges i selve bestemmelsen og ikke via en henvisning til den nuværende EU-traktat. Efter ændringen affattes artikel 33 nemlig således:

 

”Rådet vedtager med kvalificeret flertal og efter høring af Europa-Parlamentet de foranstaltninger, der er nødvendige for at gennemføre denne afgørelse på EU-plan.”

 

Med den beskrevne ændring af Prümafgørelsens artikel 33 sikres det, at proceduren for vedtagelse af gennemførelsesforanstaltninger i medfør af Prümafgørelsen vil være uændret efter en ikrafttræden af Lissabon-Traktaten.

 

Lene Espersen

/

 Ole Hasselgaard