Fødevareministeren(Eva Kjer Hansen):
Jeg vil gerne takke ordførerne for den positive modtagelse af lovforslaget. Dermed bliver der jo fint fulgt op på den førstebehandling, vi nåede inden folketingsvalget. Jeg glad for, at der er de samme positive tilkendegivelser nu med det nye, samlede lovforslag.
Jeg har kun behov for at knytte et par enkelte bemærkninger til det, der er sagt. Jeg må jo især sige til hr. Ole Vagn Christensen, at jeg ser frem til, at Socialdemokraterne igen præsenterer deres mange visioner for, hvad der skal ske på det her område. Det er jo positivt at høre, at Socialdemokraterne har så mange interesser, og jeg tror, at det vil vække interesse at opleve, at Socialdemokraterne så også vil være villige til at gå ind i forhandlinger, og at Socialdemokraterne vil påtage sig et ansvar for, hvad der sker på de forskellige områder. Der er jo ingen tvivl om, at min linje er en åben linje i forhold til at samle brede flertal her i Folketinget.
Om hele den her diskussion om arbejdsmiljø og arbejdsmiljøbestemmelser og om, hvorvidt de skal være indeholdt i denne lovgivning, vil jeg sige, at jeg faktisk synes, at det er blevet kommenteret tilstrækkeligt af en række ordførere, ikke mindst af ordførerne fra Dansk Folkeparti og fra Venstre, med hensyn til hvorfor der skulle prioriteres på det her område. Men det var vel også en meget rammende diskussion, som bl.a. hr. Bent Bøgsted rejste, om, hvad der egentlig så overhovedet skulle være indholdet, og hvad de ekstraordinære krav på det her område skulle være. Jeg er helt enig i det, der er blevet sagt om, at arbejdsmiljøreglerne må gælde, og at de må gælde inden for alle sektorer, og vi skal ikke til at splitte det regelsæt op, afhængig af hvilken produktion der er tale om. Så det er begrundelsen for, at vi holder fast i, at det bliver reguleret i arbejdsmiljølovgivningen og så i øvrigt gælder generelt.
Så var der et spørgsmål fra især hr. Kristen Touborg vedrørende de rekreative områder, og hvorvidt man skulle udvide Ø-mærkningen til også at omfatte sådanne områder. Den diskussion havde vi også i efteråret, hvor jeg jo tilkendegav, at jeg godt vil være åben over for et sådant forslag, jeg vil gerne være med til at se nærmere på det, men det rækker langt videre, i forhold til at vi jo så skal have en diskussion om, hvad det er for nogle karakteristika, der gør sig gældende for de her rekreative områder. Hvad er det for nogle kriterier, der skal sættes op, for at man så kunne finde en sådan mærkningsordning? Det vil jeg gerne være med til at snakke videre om, men jeg synes, at vi skal være meget opmærksomme på, at den store tillid, der er til Ø-mærket, ikke bliver udvandet, ved at vi måske inddrager alt for mange ting på det her område. Men jeg vil gerne være med til at se på den interesse, der måtte være for at opstille regelsæt også på andre områder.
Så var hr. Kristen Touborg også inde på anvendelsen af landdistriktsmidler, og jeg har allerede nu, inden forhandlingerne for de kommende overhovedet er gået i gang, noteret mig, at der er rigtig mange gode ønsker til, hvad vi kan anvende landdistriktsmidlerne til. Der er mange forslag, og det er endnu for tidligt at sige noget om, hvordan pengene skal fordeles. Vi har fra regeringens side lagt op til nogle pejlemærker for de forskellige områder, men det bliver jo så noget, vi vender mere tilbage til, når de egentlige forhandlinger om, hvordan de fremover skal prioriteres, går i gang.
Fru Bente Dahl synes, at jeg godt kunne have været lidt mere ambitiøs i forhold til det lovforslag, der ligger, men bakkede jo i hvert fald op om det foreliggende lovforslag. Der, hvor jeg måske studser lidt over efterlysningen af større ambitioner, er ved forslaget om, at der skal sættes midler af til forsøg med nye tiltag, for det er jo faktisk noget, vi allerede i dag gør i endda meget vidt omfang: Der bliver både afsat midler til forskning på det økologiske område, og der er midler inden for innovationsloven, der går til det økologiske område, og det synes jeg også de skal. Jeg er jo helt enig i, at vi netop skal satse meget på både forskning og innovation også inden for det økologiske område.
Det gør vi allerede meget i dag, og det, som jeg kan sige, er, at jeg jo arbejder videre med nogle nok så store ambitioner om, at vi er foregangsland inden for forskning i økologien og de metoder, man kan tage i anvendelse, og har en række kontakter. Jeg forventer her i løbet af foråret at foreslå ændringer omkring det forskningscenter, vi allerede har i dag, hvor vi ændrer det til, at det bliver mere internationalt præget, og at vi i det hele taget gør meget mere ud af at koordinere på internationalt niveau, fordi vi dermed kan udnytte ressourcerne meget bedre. For det er nogle af de samme problemstillinger, som vi alle sammen i dag mangler at få forsket yderligere i.
Endelig kan jeg sige, at til sommer kommer der en vidensyntese omkring hele det økologiske område, hvor vi vil se nærmere på, hvad det er for nogle udfordringer, der ligger, hvad det er for nogle muligheder, og hvad der måtte være af barrierer, sådan at vi får et samlet grundlag at vurdere ud fra med hensyn til, om der bør ske nogle ændringer bl.a. af prioriteringen af de økonomiske midler, om rammerne er i orden, som de er, eller om der skal fokus på noget andet end det, vi har gang i dag. Den vidensyntese kommer altså til sommer, og jeg mener, at den vil kunne give os et meget solidt grundlag for en videre diskussion om, hvordan vi bedst sikrer en god fremgang for økologien i Danmark.