Hans Erik Meyer

e-mail: [email protected]

 

 

Kære Hans Erik Meyer

 

De har i en e-mail af 18. februar 2008 stillet spørgsmål ved bestemmelserne i § 9 og § 24 i den netop vedtagne revision af Lov om Arbejdsretten og faglige voldgiftsretter (jf. lov nr. 106 af 26. februar 2008).

 

De stiller spørgsmål om, hvorvidt der i den nye arbejdsretslov m.v. er taget højde for EF-domstolens afgørelse af 18. december 2007 i Laval-sagen C-341/05. Derudover stiller De spørgsmål ved, om der ikke i relation til § 9 om Arbejdsrettens kompetence burde være en bestemmelse om, at Arbejdsretten kan forelægge sager for EF-domstolen i lighed med den bestemmelse, som er indeholdt i lovens § 24, stk. 3, om faglige voldgiftsretters kompetence til at forelægge spørgsmål for EF-domstolen.

 

Jeg kan i den forbindelse oplyse, at Arbejdsretten er en domstol, som i lighed med de almindelige domstole kan og har kunnet forelægge præjudicielle spørgsmål for EF-domstolen. Derimod har det i forhold til den faglige voldgiftsret været nødvendigt i loven at fastlægge en hjemmel til at kunne forelægge spørgsmål for EF-domstolen.

 

Med hensyn til spørgsmålet om Laval-dommen kan jeg oplyse, at den ikke har betydning for Arbejdsretten kompetence. Det vil fortsat være op til Arbejdsretten at vurdere konflikters lovlighed. Arbejdsretten vil, som når der i øvrigt foretages en domstolsvurdering, skulle tage alle relevante retskilder i betragtning, herunder eventuel retspraksis fra EF-domstolen.

 

 

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen