(Ordfører)
Marianne Jelved(RV):
Det er jo bevægende at høre på, men det er da positivt, at selv Dansk Folkeparti er påvirket af de meninger, som S og R har givet udtryk for i betænkningsbidraget. Jeg vil notere mig, at Dansk Folkepartis ordfører på området i et eller andet omfang er påvirkelig.
Om selve sagens indhold vil jeg gøre undervisningsministerens ord til mine. Ministeren har gentagne gange brugt formuleringen, at det er en kendsgerning, at der er et snævrere flertal for finansloven, end der på nogle områder er inden for uddannelsespolitikken. Det skaber - og nu fortsætter jeg så med mine egne ord - set med oppositionens øjne, i hvert fald med radikal øjne, af og til nogle konflikter og problemer, og da vi langt hen ad vejen er enige med Socialdemokraterne, tillader jeg mig at sige oppositionen inden for uddannelsesområdet.
Det er ret utilfredsstillende, når man sætter store skibe i søen, som professionshøjskolelovgivningen og erhvervsakademilovgivningen jo er, at vi trækker store veksler på uddannelsesfolk udeomkring i landet, hvor der skal ske rigtig mange nye ting på meget kort tid, fordi vi som politikere er utålmodige efter at se resultater. Derfor forudsætter vi jo, når vi bidrager til at finde ekstra midler til at få tingene til at køre i opstartsfasen, at det økonomiske grundlag i øvrigt er uændret. Det er så det, der ikke er tilfældet her, og som hr. Kim Mortensen bl.a. har givet en beskrivelse af.
Jeg mener, at vi i Det Radikale Venstre må lære af denne erfaring, nemlig at vi, når vi indgår større uddannelsespolitiske aftaler, er nødt til at snakke om, hvilke økonomiske forudsætninger der er i en opstartsfase, så vi ikke en anden gang kommer i en situation, der ligner den her.
Dernæst har vi meget klart tilkendegivet i vores betænkningsbidrag, at vi ikke vil tage stilling til, hvordan vi stemmer ved tredjebehandlingen, men at det vil afhænge af, hvilke drøftelser der kan finde sted mellem anden- og tredjebehandlingen. Det er rigtigt, som hr. Martin Henriksen allerede har bekendtgjort, at der tidligere på dagen har været en drøftelse, og at vi afventer et notat fra ministeren. Derfor kan man ikke sige, at vi er færdige med det kompromis, der måske kan tegne sig. Vi afventer stadig væk ministerens tilkendegivelse, som jeg ikke forventer her fra talerstolen, fordi det er aftalt, at der kommer et papir. Det må vi så se på og drøfte det videre inden tredjebehandlingen på torsdag.
Jeg skal ikke lægge skjul på, at budskabet fra Det Radikale Venstre også er et budskab til uddannelsesverdenen om, at vi ikke bare kan lave uddannelsespolitik uden også at se på pengene. Derfor bliver vi nødt til at finde en bro mellem den tradition for snævre finanspolitiske aftaler, der i de her år er i Folketinget, og økonomien bag de forlig, vi i øvrigt laver. Det er en erfaring, som jeg tror vil få effekter frem over.