(Ordfører)
Martin Henriksen(DF):
I forbindelse med velfærdsaftalen og globaliseringsaftalen oprettes der op til ti nye erhvervsakademier. Forslaget ligger i forlængelse af forslaget om oprettelse af professionshøjskoler, ligesom forslaget skal ses i sammenhæng med forslagene vedrørende akkreditering og godkendelse af videregående uddannelser og forslagene om professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelserne - alle forslag, som vi behandlede sidste år.
Dette forslag beskriver, hvordan ministeriet i samarbejde med aktørerne på området skal forhandle sig frem til en løsning i løbet af 2008, så det hele kan træde i kraft og være funktionsdygtigt fra starten af 2009. Erhvervsakademierne skal primært beskæftige sig med erhvervsrettede, videregående uddannelser. Derudover beskrives bestyrelsessammensætningen, og bestyrelsens pligter fastlægges. Bl.a. skal uddannelserne have et uddannelsesudvalg, der kan rådgive bestyrelsen, de studerende skal have lov til at oprette studieråd, som vi kender det fra i dag. De institutioner, der i dag har erhvervsrettede ungdomsuddannelser, og som også har et par enkelte videregående uddannelser på erhvervsområdet, skal afgive disse til akademierne. Til gengæld kan de udpege en eller flere til at sidde i erhvervsakademiets bestyrelse, og højst sandsynligt vil uddannelserne blive liggende, hvor de er, da akkrediteringen godkender de faglige miljøer.
Som sagt skal erhvervsakademierne primært beskæftige sig med videregående uddannelser, altså erhvervsakademiuddannelser. I særlige tilfælde kan erhvervsrettede ungdomsuddannelser også indgå i et erhvervsakademi. Akademiet kan i samarbejde med en professionshøjskole udbyde professionsbacheloruddannelser på områder, der retter sig mod det private arbejdsmarked - primært mod det private arbejdsmarked. Efter 2015 skal denne del overgå til en professionshøjskole. Der kan dog være undtagelser i særlige tilfælde.
Etablering af de nye erhvervsakademier vil løbe op i 26,7 mio. kr., som finansieres inden for Undervisningsministeriets økonomiske ramme. Derudover er der afsat 7,5 mio. kr. i globaliseringsaftalen til formålet.
I Dansk Folkeparti mener vi, at det er en acceptabel aftale for erhvervsakademierne. Vi erklærer os tilfredse med aftalen om erhvervsakademierne og etableringen af vækstlag i forhold til tekniske og merkantile professionsbacheloruddannelser som aftalt af partierne bag velfærds- og globaliseringsaftalen. Det burde dog ikke være en nyhed, at Dansk Folkeparti i forhandlingerne har udtrykt skepsis i forbindelse med målsætningerne. I den anledning har Dansk Folkeparti arbejdet på at få ligestillet erhvervsakademierne med professionshøjskolerne så meget, som det nu er muligt.
I forbindelse med det vil jeg gerne fremhæve et par af Dansk Folkepartis fingeraftryk. Erhvervsskolernes repræsentanter skal udgøre flertallet i erhvervsakademibestyrelsen. Erhvervsakademiet får plads i professionshøjskolens bestyrelse med partnerskabet. Undtagelsesbestemmelsen tillader, at andre uddannelsesinstitutioner end professionshøjskoler, f.eks. et erhvervsakademi, efter 2015 fortsat kan udbyde professionsbacheloruddannelser på det tekniske og merkantile område, og så er der bestemmelsen om evaluering i 2013. Forpligtelsen til regional uddannelsesdækning er vi også glade for er kommet med. Vi synes, det er fint, at der har været opbakning til det blandt de øvrige partier i forligskredsen.
Det er ikke nogen hemmelighed, at Dansk Folkeparti har stået alene i forhandlingerne. Den politiske situation taget i betragtning er vi nået et stykke i forhold til oppositionens tanker og regeringens oprindelige oplæg. Der skal ikke herske tvivl om, at evalueringen i 2013 er et væsentligt punkt for Dansk Folkeparti. Dansk Folkeparti forbeholder sig retten til at revurdere partiets holdning til forligets målsætning efter evalueringen. Vi håber, at forliget kan opfylde de generelle uddannelsespolitiske målsætninger fastsat i velfærdsaftalen og i andre brede forlig. Vi står naturligvis ved aftalen, men det skal understreges, at vi har deltaget med henblik på at sikre erhvervsskolesektorens interesser ved forligsbordet. Lad os håbe, at forliget vil skabe ro på området.
Det væsentligste for os har ikke været institutionerne, men kvaliteten på de enkelte uddannelser. Nu er rammerne lagt. Det næste bliver at oprette de nye institutioner og få klarlagt, hvilke betingelser der skal lægges ind i partnerskabsaftalerne mellem akademierne og professionshøjskolerne. Jeg håber, at den videre proces bliver konstruktiv.
Dansk Folkeparti kan støtte lovforslaget.