Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 23. januar 2008

Sagsnr.: 10699

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 17. januar 2008 udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 4 ad L 45 - forslag til lov om ændring af lov om fødevarer (Fødevarekontrol og sanktionsmuligheder m.v.):

 

Spørgsmål 4:

”Hvad vil et gebyrfinansieret kontrolbesøg typisk koste?” 

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Betaling for ekstra kontrolbesøg i detailvirksomheder og engrosvirksomheder sker generelt ud fra princippet om taksering efter forbrugt tilstedetid i virksomheden. Virksomhederne betaler et fast grundgebyr pr. kontrolbesøg samt en sats pr. påbegyndt kvarters tilstedetid i virksomheden.

 

Ved ekstra kontrolbesøg i detailvirksomheder, som følge af et forbud, et påbud eller en bøde, betales udover grundgebyret og kvarterssatsen et fast gebyr til dækning af udgifter forbundet med den ekstra sagsbehandlingstid, der er forbundet med udstedelse af et forbud, et påbud eller en bøde. Ved ekstrabesøg i engrosvirksomheder, som følge af et forbud, et påbud eller en bøde, betales et fast gebyr svarende til 4 kvarters tilstedetid og et grundgebyr samt herudover kvarterssatsen for anvendt tid ud over de første 4 kvarter. 

 

I styrelsens udkast til budget for 2008 er budgetteret med en gennemsnitlig gebyrindtægt på 1.313 kr. pr. kontrolbesøg i detailvirksomheder ved ekstra kontrolbesøg som følge af en indskærpelse, mens der for ekstra kontrolbesøg, som følge af et forbud, et påbud eller en bøde, er budgetteret med en gennemsnitlig gebyrindtægt på 2.611 kr. pr. kontrolbesøg. Ved kontrolbesøg som opfølgning på påbud, forbud eller en bøde betaler virksomheden nemlig, udover grundgebyr og tilstedetid, et fast gebyr på 1293 kr. til dækning af udgifter forbundet med den ekstra sagsbehandling.

 

For engrosvirksomheder er der budgetteret med en gennemsnitlig gebyrindtægt på 4.656 kr. pr. kontrolbesøg ved kontrol som følge af en indskærpelse, mens der for kontrolbesøg, som følge af et forbud, et påbud eller en bøde, er budgetteret med en gennemsnitlig indtægt på 4.474 kr. pr. kontrolbesøg.

 

 

Den gennemsnitlige gebyrindtægt pr. kontrolbesøg er beregnet på grundlag af den i budgettet fastsatte normtid for tilstedetid i detailvirksomheder og engrosvirksomheder og udfra det forventede antal ekstra kontrolbesøg i 2008 fordelt på forskellige typer af detailvirksomheder og engrosvirksomheder.

 

Den enkelte virksomheds faktiske betaling for kontrollen afhænger imidlertid af, hvor meget tid, der faktisk anvendes i virksomheden ved kontrolbesøget. Det er endvidere forudsat, at et ekstra kontrolbesøg har samme kontrolomfang og form (kontrolmetode) som et ordinært kontrolbesøg. Ligeledes gælder det i fødevareforliget anførte kvalitetsløft i kontrollen i form af bl.a. et øget tidsforbrug i virksomheden også for ekstra kontrolbesøg. Endelig bemærkes, at beregningen bygger på principperne for gebyrbetaling og gebyrsatserne i styrelsens udkast til betalingsbekendtgørelse for 2008, som endnu ikke er udstedt." 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Lisbet Nielsen