Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri



 

København, den 23. januar 2008

Sagsnr.: 10699

 

 

 

 

 

 

 

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 17. januar 2008 udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 3 ad L 45 - forslag til lov om ændring af lov om fødevarer. (Fødevarekontrol og sanktionsmuligheder m.v.):

 

Spørgsmål 3:

"Hvordan vil ministeren sikre, at bagatelagtige overtrædelser ikke udløser en sanktion, som koster et gebyrfinansieret ekstrabesøg fra en fødevareregion?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Det er efter Fødevarestyrelsens opfattelse ikke muligt at opstille faste grænser for, hvornår en overtrædelse er bagatelagtig. Dette skyldes dels den meget omfattende og komplekse regulering på fødevareområdet, og dels at der er en lang række forskellige faktorer, som har betydning for den konkrete vurdering af bagatelgrænsen. Derfor kan en overtrædelse være bagatelagtig i én sag, men ikke i en anden. Der bør i stedet fokuseres på at sikre et ensartet grundlag for vurderingen af de konkrete omstændigheder i de enkelte sager. Fødevarestyrelsen er derfor ved at udarbejde en vejledning til fødevareregionerne om de parametre, som de tilsynsførende skal have med i vurderingen af, hvorvidt der foreligger en bagatelagtig overtrædelse.

 

Med hensyn til spørgsmålet om gebyrfinansiering skal bemærkes, at bagatelagtige overtrædelser er karakteriseret ved, at der ikke vil være grundlag for en anmærkning, dvs. indskærpelse, forbud, påbud, bødeforelæg eller politianmeldelse. Da reglerne om gebyrfinansieret ekstra kontrol forudsætter, at den ekstra kontrol er en konsekvens af en anmærkning for overtrædelse af fødevarelovgivningen, udelukker det gebyrfinansieret ekstrabesøg som opfølgning på bagatelagtige overtrædelser.”

 

 

Eva Kjer Hansen

/Lisbet Nielsen