Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 6. februar 2008

Sagsnr.: 10699

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 31. januar 2008 udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 17 ad L 45 - forslag til lov om

ændring af lov om fødevarer (Fødevarekontrol og sanktionsmuligheder m.v.):

 

Spørgsmål 17:

”Ad svaret på spørgsmål 4:

Hvor stort et beløb udgør grundgebyret henholdsvis kvartersatsen?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”De følgende gebyrsatser opkræves i 2008, jf. bekendtgørelse nr. 44 af 30. januar 2008 om betaling for kontrol af fødevarer og levende dyr m.v., der trÃ¥dte i kraft 2. februar 2008. Det er disse satser, der har dannet grundlag for beregningen af, hvad et gennemsnitligt kontrolbesøg vil koste, jf. besvarelsen af spm. 4- ad L 45 - forslag til lov om ændring af lov om fødevarer.     

 

Gebyrsatser ved kontrol i detailvirksomheder

Gebyropkrævning ved ekstra kontrol i detailvirksomheder er opdelt i to henholdsvis tre elementer afhængig af baggrunden for det ekstra kontrolbesøg: Ved alle ekstra kontrolbesøg - uanset baggrunden for det ekstra kontrolbesøg - betales et grundgebyr til dækning af udgifter forbundet med kørsel på 313 kr. samt en sats pr. påbegyndt kvarters tilstedetid i virksomheden på 281 kr.

 

Ved ekstra kontrolbesøg, som opfølgning på et påbud, et forbud eller en bøde, betaler virksomheden herudover et fast gebyr på 1293 kr. Dette gebyr skal dække de udgifter, der er forbundet med den ekstra sagsbehandling, der er i relation til udfærdigelse af et påbud, et forbud eller en bøde, sammenlignet med hvis kontrolbesøget ikke havde udløst anmærkninger eller havde udløst en indskærpelse. 

 

Gebyrsatser ved ekstra kontrol i engrosvirksomheder

Ved ekstrabesøg i alle typer engrosvirksomheder, som følge af et forbud, et påbud eller en bøde, betales et fast gebyr på 2.111 kr. Dette gebyr dækker fire kvarters tilstedetid i virksomheden samt grundgebyret. For tid anvendt herudover betales nedennævnte kvartersatser.

 

 

Ved ekstra kontrol i animalske engrosvirksomheder, som følge af en indskærpelse, betales et grundgebyr på 403 kr. og en kvartersats på 427 kr. pr. påbegyndt kvarters tilstedetid i virksomheden. Ved ekstra kontrol i ikke-animalske engrosvirksomheder, som følge af en indskærpelse, betales et grundgebyr på 361 kr. og en kvartersats på 270 kr. pr. påbegyndt kvarters tilstedetid i virksomheden. De her nævnte satser er de samme, som opkræves ved ordinære kontrolbesøg i engrosvirksomheder.

 

Det bemærkes, at de i svaret på spørgsmål 4 anførte gennemsnitsbeløb for prisen på kontrolbesøg i engrosvirksomheder dækker over et gennemsnit for både ikke-animalske og animalske engrosvirksomheder.”

       

 

   

Eva Kjer Hansen

 

 

/Lisbet Nielsen