Beskæftigelsesministeren(Claus Hjort Frederiksen):
Formålet med nærværende forslag er at sikre, at ATP også fremover kan udfylde sin rolle som et varigt, livslangt supplement til folkepensionen.
Regeringen nedsatte i marts 2007 et udvalg med deltagelse af repræsentanter for Beskræftigelsesministeret, Økonomi- og Erhvervsministeriet, Finansministeriet, Finanstilsynet og ATP. Udvalget skulle vurdere konsekvenserne af et forslag fra ATP om etablering af en ny optjeningsmodel og ændringer i formuefællesskabet. Udvalget afsluttede sit arbejde med afgivelse af betænkningen »Betænkning fra udvalget om ændring af ATP-ordningens optjeningsmodel og formuefællesskab af 11. juni 2007«.
Helt overordnet kan man sige, at nærværende forslag sikrer bedre muligheder for at regulere ATP-pensionerne, ligesom de utilsigtede omfordelinger mellem generationerne bringes til ophør. Dertil kommer, at der sikres et mere fleksibelt udgangspunkt i forhold til fremtidige ændringer.
Konkret betyder forslaget, at der for det første indføres markedsbestemt optjeningsrente. Det betyder, at optjeningsrenten skal ændres hvert år i takt med ændringer i samfundsøkonomien og den heraf afledte markedsrente.
For det andet betyder det, at bidraget opdeles i et fast garantibidrag og i et bonusbidrag. Garantibidraget anvendes til optjening af egenpension, og bonusbidraget overføres til kollektivt bonuspotentiale. Ændringen betyder, at der optjenes garanteret pension ud fra en højere andel af bidraget, end tilfældet er i dag.
For det tredje er der samme bonusprocent til alle. Bonuspotentialet er i dag er opdelt i to: et bonuspotentiale, der vedrører pension optjent til og med 2001, og et andet bonuspotentiale optjent fra og med 2002. Der anvendes således i dag forskellige procentsatser, når pensionerne reguleres.
Lovforslaget her er identisk med L 22, der blev fremsat i folketingssamlingen 2007-08, 1. samling, men som ikke nåede at blive vedtaget pga. folketingsvalget den 13. november 2007. Og som flere ordførere har bemærket, er den eneste reelle ændring den foreslåede bestemmelse om ikrafttræden. Det foreslås således, at lovforslaget træder i kraft den 1. marts 2008. Det foreslås endvidere, at størsteparten af bestemmelserne i loven får virkning fra den 1. januar 2008.
Da lovændringen er begunstigende for medlemmerne af til ATP, er det ikke forbundet med betænkeligheder at give lovforslaget tilbagevirkende kraft.
Jeg vil afslutningsvis takke ordførerne for den støtte, de har givet til lovforslaget i dag.