Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 14 (L 38), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. januar 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Barbara Bertelsen

 


Spørgsmål nr. 14 (L 38) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Ministeriet skriver i kommentarerne til forslaget, at hooliganproblemerne er stigende, men Danmarks Radio lavede sidste år en undersøgelse, der viste det modsatte, så hvilke tal bygger ministeriet sine konklusioner på?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:

 

”Danmarks Radio har i forbindelse med en radioudsendelse på P1 den 7. februar 2007 fremlagt en anholdelsesstatistik for kampe i Superligaen for efteråret 2006. Ifølge denne statistik, som bygger på oplysninger fra de enkelte politikredse og for Horsens og Københavns vedkommende på oplysninger fra Rigspolitiet, skulle der i efteråret 2006 være foretaget 312 anholdelser i forbindelse med kampe i Superligaen.

 

Ifølge Rigspolitiets oplysninger, der bygger på politikredsenes opdateringer til Rigspolitiet i forbindelse med de enkelte kampe, er der foretaget 354 anholdelser i forbindelse med kampene i Superligaen i efteråret 2006. De tilsvarende tal for henholdsvis forårs- og efterårskampene i Superligaen i 2007 er 208 og 219 anholdte. 

 

Det er Rigspolitiets opfattelse, at faldet i antallet af anholdte fra efteråret 2006 til 2007 har sammenhæng med en justering af indsatskonceptet, hvorefter der tilstræbes opretholdelse af ro og orden med færrest mulige konfrontationer og dermed anholdte. Omfanget af ”hooligan-problematikken” er således ikke alene et spørgsmål om antallet af anholdte i forbindelse med kampene.

 

Samtidig kan det dog konstateres, at der over en årrække har været en stigende tendens til uroligheder, som er forårsaget af en begrænset kreds af personer, der bruger fodboldkampe som ramme for udøvelse af voldelig adfærd.

 

Det er politiets erfaring, at urolighederne bliver mere og mere systematiserede og velorganiserede, hvilket f.eks. giver sig udslag i på forhånd nøje planlagte slagsmål og overfald, hvor hooligan-grupperinger møder velforberedte op udstyret med bl.a. tandbeskyttere, knojern, knive og slagvåben samt radioer mv.

 

Det er endvidere politiets observation, at der er en stigning i antallet af mere rabiate grupperinger af fodboldtilhængere uden for de officielle fan-grupperinger, og at disse nye grupperinger ikke viger tilbage for at udøve voldelig adfærd i tilknytning til fodboldkampe.”

 

Der kan i øvrigt henvises til pkt. 1.1., 2 og 3.4.1. i de almindelige bemærkninger til lovforslaget.