Text Box: Dato: 27. november 2007
Dokument nr. 334295
Kirkeministeriet
2. Kontor
Sagsbehandler
Sofie Navntoft Pedersen

Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af lov om valg til menighedsråd (Elektronisk berigtigede valglister og elektronisk brevstemmeafgivning m. v)

 

Lovforslaget blev sendt i offentlig høring den 18. maj 2007 med frist for bemærkninger til den 1. juli 2007.

Der er indkommet høringssvar fra: Danmarks Provsteforening, Den danske Præsteforening, Landforeningen af Menighedsråd, Kordegneforeningen, Nyborg Provstiudvalg, Alle 10 stifter, 4 menighedsråd, Folkeregistret i Frederiksberg Kommune, Finansministeriet, Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Videnskabsministeriet, Kommunernes Landsforening (KL), KMD A/S samt Datatilsynet.

Datatilsynets høringssvar (høringssvar af 29. juni 2007 og nyt høringssvar af 20. august 2007) behandles særskilt sidst i notatet. Dette skyldes, at Datatilsynets høringssvar er udarbejdet på baggrund af et revideret udkast, som blev udarbejdet for at sikre fuldstændig overensstemmelse med det af Datatilsynet fremførte.

 

Lovforslaget har givet anledning til følgende bemærkninger

 

Generelt

Høringssvarene giver stor opbakning til de forslag som vedrører forenkling af arbejdet med valglister og valgkort, herunder også forslagene vedrørende generel forenkling af procedurerne omkring sognebåndsløsning og indenpastoratsflytning. Der er ligeledes en udbredt opbakning til forslaget om mulighed for at afgive en elektronisk brevstemme.

 

Lettelse af valgbestyrelserne arbejde m. v

Køge menighedsråd og Nyborg Provstiudvalg ser positivt på forenklingerne og hilser dem velkommen. KMD A/S ser endvidere positivt på forslaget om at lette valgbestyrelsernes arbejde gennem en digitalisering af valgprocessen.

Den danske Præsteforening er positiv over for forslaget og bemærker, at forslaget sparer både præsten og borgeren for én arbejdsgang.

Landsforeningen af Menighedsråd giver forslaget fuld støtte.

Kordegneforeningen glæder sig over forenklingen og moderniseringen og bemærker, at den nuværende ordning er utidssvarende og indeholder risiko for fejl.

Stifterne er alle positive stemt for forslaget, men ønsker og opfordrer til, at det stadigvæk er valgbestyrelserne, der skal modtage oplysninger om indenpastoratsflyttere og efterhånden som de modtager dem indbringe dem til stiftet. Stifterne opfordrer endvidere til, at der udarbejdes klare retningslinier for valgbestyrelsernes ansvar i bkg. nr. 209 af 29. marts 2004 om valgret og valgbarhed ved flytning mellem menighedsrådskredse. Herunder bl.a., at valgbestyrelserne skal notere tidspunkt for, hvornår de har modtaget oplysninger om indenpastoratsflyttere.

 

Mulighed for at e-brevstemme

Præsteforeningen er generelt positiv over for forslaget og ser det som en mulighed for at højne stemmedeltagelsen ved menighedsrådsvalgene.

Landsforeningen af Menighedsråd giver forslaget fuld støtte, og udtrykker undren over, at hjemlen til e-brevstemning begrænses til menighedsrådsvalget i 2008.

Kordegneforeningen, Stifterne, Folkeregistret i Frederiksberg Kommune, KL og KMD A/S er generelt positive over for forslaget.

Folkeregisteret (Frederiksberg kommune) har ingen bemærkninger, men viceborgmesteren i Frederiksberg Kommune bemærker, at kommunen har gode erfaringer med digitale valghandlinger og har oplevet en styrkelse af demokratiet ved øget valgdeltagelse. De påpeger, at digitale valghandlinger betyder effektivisering samtidig med, at servicen over for borgerne og sikkerheden forbedres.

Frederiksberg Kommune bemærker, at da den samme vælger kan afgive sin stemme flere gange, og dermed annullere den foregående stemme, således at kun den sidst afgivne stemme tæller, gøres stemmekøb og stemmetvang umuligt. Vælgeren kan således selv bestemme, om vedkommende vil afgive sin stemme hjemme, på biblioteket, på rådhuset osv.

Kirkeministeriet skal bemærke, at lovforslaget som følge af Datatilsynets høringssvar er ændret, således at samme vælger nu kun kan afgive sin stemme en gang. Dette er for at sikre, at vælgerens identitet ikke kan spores.

Nyborg Provstiudvalg og menighedsrådet ved hhv. Tingbjerg kirke, Løsning kirke og Køge kirke forholder sig afvisende over for indførelsen af muligheden for e-brevstemning. De mener, at det vil mindske engagementet i valget, idet vælgeren ikke behøver at møde op på afstemningsstedet. Endvidere er de bekymrede over vælgerens anonymitet, samt et eventuelt misbrug af den digitale signatur.

 

Andre bemærkninger til udkastet til lovforslaget

Stifterne bemærker, at det fremgår af forslaget, at valgbestyrelserne nu skal vælges på menighedsrådets konstituerende møde, og de anbefaler i den forbindelse, at der tilføjes en bestemmelse om, at der også vælges suppleanter. Formålet er, at valgbestyrelsen forbliver funktionsdygtig ved et eller flere valgbestyrelsesmedlemmers afgang i valgperioden.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet bemærker, at det klart bør fremgå af bemærkningerne til lovforslaget, at det ikke påhviler eller vil påhvile Indenrigs- og Sundhedsministeriet (CPR-kontoret) eller kommunerne (folkeregistrene) at levere valglister til menighedsrådsvalg. Det bemærkes, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet (CPR kontoret) efter den gældende ordning foretager et maskinelt udtræk fra CPR af de personer, der på skæringsdatoen opfylder betingelserne for valgret til det pågældende valg. Dette sendes til KMD A/S, som efter aftale med menighedsrådene tilvejebringer valglister og udskriver valgkort.

KL vil gerne orienteres om elektronisk valg på baggrund af menighedsrådsvalget i 2008. KL vil endvidere gerne inddrages i drøftelserne vedrørende muligheden for at udvide anvendelsen af elektronisk valg.

 

Datatilsynets høringssvar

 

Elektronisk berigtigede valglister

Datatilsynet anfører, at persondataloven og sikkerhedsbekendtgørelsen skal iagttages i forbindelse med dannelsen og brugen af de elektroniske valglister, og at Kirkeministeriet som dataansvarlig for behandlingen af personoplysninger i forbindelse med menighedsrådsudvalgene skal føre tilsyn hermed.

Kirkeministeriet er enige heri og vil naturligvis sikre, at dannelsen og brugen af de elektroniske valglister sker i overensstemmelse med persondataloven.

Som det er angivet i bemærkninger til lovforslaget, er det ikke hensigten at anvende elektronisk afkrydsning af valglisten ved menighedsrådsvalget i 2008, men eventuelt ved fremtidige valg. Såfremt dette bliver aktuelt, vil Kirkeministeriet sørge for nøje iagttagelse af Datatilsynets anbefalinger.

 

Elektronisk brevstemmeafgivning

Datatilsynet lægger i denne forbindelse vægt på, at der ikke er nogen teknisk forbindelse mellem cpr-nummeret og stemmen, samt at valgsystemet tømmes fuldstændigt for personhenførbare oplysninger, når e-brevstemmerne er opgjort og afsendt til valgbestyrelsen.

Kirkeministeriet har beskrevet disse forhold indgående i lovforslagets almindelige bemærkninger.

Datatilsynet henviser slutteligt til ”Berlingruppens” anbefalinger, hvilke ministeriet er opmærksomme på og også har iagttaget i forbindelse med udarbejdelsen af lovforslaget, jf. de almindelige bemærkninger.

Kirkeministeriet kan endvidere oplyse, at der - efter valget – vil blive taget initiativ til iværksættelsen af en evalueringsundersøgelse af valgforløbet omkring e-brevstemning. Dette vil foregå som et led i ministeriets tilsyn med valget.

Det er på baggrund af ovenstående Kirkeministeriets opfattelse, at lovforslaget tager hensyn til de punkter, som Datatilsynet nævner.