(Ordfører)
Sophie Hæstorp Andersen (S):
Socialdemokraterne går ind for en demokratisk folkekirke, hvor medlemmerne kan søge indflydelse og være med til at træffe vigtige beslutninger angående kirkens daglige forhold. Selv om valget til menighedsrådene ofte træffes i enighed mange steder, er der også sogne, hvor valget er en del af en vigtig værdimæssig og holdningsmæssig diskussion. Derfor er det vigtigt, at disse valghandlinger kan foregå på betryggende vis og foregå på en måde, der er effektiv og uden store administrative byrder for det enkelte sogn.
Den første del af dette forslag handler således om at modernisere og digitalisere administrationen af valghandlingen, der i dag på mange områder er lidt ude af trit med, hvordan en moderne valghandling bør foregår. Vi ser i dag et lidt ineffektivt system, der giver en stor administrativ byrde i det enkelte sogn. At digitalisere forvaltningen, så berigtigelsen af valglisterne foregår elektronisk, er derfor en god ting, som det her forslag indeholder, og det er mere tidsbesparende, mere korrekt og mindre fejlbehæftet, at man nu opretter den her SBL-protokol, som det så smukt hedder, altså en protokol over sognebåndsløsere, som præsterne løbende kan indberette til elektronisk.
Derudover handler forslaget jo om at give borgerne en yderligere kanal til at deltage i disse valg, der i dag har en meget lav valgdeltagelse. Håbet er altså også, at det her forslag skulle gøre det muligt at få fat i nogle grupper, der ellers ikke ville stemme til menighedsrådsvalget. Vi må så se, om det virkelig sker i praksis. Det tror jeg der vil være mange forskellige erfaringer med rundtomkring.
Derudover synes jeg, at det her er et første skridt til at indhente erfaringer med elektronisk valgafgivelse mere generelt. At man nu får lov til at e-brevstemme, som det hedder, som et supplement til en almindelig brevstemme er jo et første skridt til at få nogle erfaringer med, om det her er noget, vi kan bruge ved kommunalvalgene, og om det er noget, vi kan bruge ved folketingsvalgene. Det handler også om, at man allerede nu har gjort sig nogle små erfaringer ved ældrerådsvalgene og ved integrationsrådsvalget på f.eks. Frederiksberg, og nu får vi bredt det ud til hele landet, så vi igen får en endnu større erfaringsopsamling på det her område.
Helt generelt er der jo nogle meget principielle diskussioner om de her temaer. Overordnet har vi i dag valghandlinger, som er folkelige, hvor enhver kan være tilforordnet, og hvor enhver kan kontrollere, at valget er foregået på ordentlig og demokratisk vis.
Får vi mere elektroniske valgafhandlinger i fremtiden, så vil vi se, at det måske mere bliver en specialistkontrol, hvor det kun er specialister, der rent faktisk kan afgøre, om valget er foregået på demokratisk vis og uden snyd. Det vil sige, at det er en computerprogrammør eller andre, der skal kunne sige, om systemerne virkede ordentligt. Det skal vi have flere erfaringer med, før vi kaster os ud i det efter Socialdemokraternes mening.
Derfor ser vi frem til, at lovforslaget nu kommer til at træde i kraft forhåbentlig allerede ved det kommende valg i 2008, og at vi så kan lave den evaluering, som lovforslaget også lægger op til.
Derudover skulle jeg så sige fra SF, der ikke kan være i salen i dag, at de også støtter lovforslaget og vil se frem til det videre udvalgsarbejde, ligesom Socialdemokraterne vil gøre. Det er vigtigt at få taget de her skridt nu, men det er også vigtigt, at vi får taget de mere principielle diskussioner, før vi kaster os ud i det mere bredt set.