(Ordfører)
Christine Antorini (S):
Socialdemokraterne støtter også dette lovforslag - jeg taler også på vegne af Det Radikale Venstre - som er en del af den samlede pakke for at styrke de videregående uddannelser.
Vi synes, det er meget vigtigt i hele det fokus, der er omkring, hvordan man løfter kvaliteten, at der kommer en uafhængig akkreditering, og det, der ligger i lovforslaget her, er, at en sådan uafhængig akkreditering i høj grad vil blive med evalueringsinstituttet som udøver i forhold til det. Jeg er ked af igen at måtte sige til undervisningsministeren, at det jo desværre er et godt eksempel på, at hvis man har det fordelt på to ministerier, er man nødt til at finde nogle løsninger, der sådan tilgodeser egne institutioner.
Jeg synes, at evalueringsinstituttet er en fremragende institution, men hvorfor det så lige præcis kun skal have kompetence til to af de tre typer uddannelse, ved jeg ikke, men der gør man det helt klokkeklart, at der skal være den her opdeling. Vi synes, det er fuldstændig unødigt at lave de her vandtætte skotter i uddannelsessystemet, når vi i øvrigt har en ambition om, at vi skal kunne se det i en lige linje hele vejen igennem med færrest mulige barrierer. Her kunne ministeren jo have taget - kan man sige - regeringens udsagn om, at man skulle lave nogle lette, ubureaukratiske og smidige strukturer, til sig og være startet her. Men sådan er det så ikke. Det skal dog ikke få os til ikke at støtte aftalen, for vi synes, det er ganske vigtigt med det kvalitetsløft, der bliver, ved at man akkrediterer uddannelse.
Det, der er vigtigt, er som sagt, at det er et lovkompleks, der hænger sammen, for et er, at der sker en akkreditering på kvaliteten, men noget andet er, at der jo også er, som undervisningsministeren kort var inde på i forhold til det tidligere lovforslag, en regional uddannelsesforpligtelse. Det betyder, at vi får en meget interessant opgave i den brede forligskreds med at følge med i, at akkrediteringen bliver fulgt op af, at der faktisk er de økonomiske muligheder for, at meget små uddannelsessteder kan eksistere udeomkring i landet, steder, hvor vi ved, at der ikke er så mange unge, der søger ind. Men hvis ikke uddannelsesstedet er der, selvfølgelig med den faglige kvalitet, der skal være, er risikoen stor, for at uddannelsen lukker. Derfor er vi meget glade for, at der er en mulighed for, at ministeren har en bemyndigelse til i sidste ende at sige, at der skal være nogle uddannelsesmiljøer, også nogle steder, hvor der i virkeligheden ikke er det økonomiske underlag, og sikre sig - og det er jo det, akkrediteringen hjælper til - at der er den faglige kvalitet, der skal være. Det er fantastisk vigtigt, at vi får uddannelsesdækket hele Danmark, for der er nogle områder, hvor vi ved, at hvis der ikke er en uddannelsesinstitution, betyder det, at unge ikke går i gang med en videregående uddannelse.
Som sagt, vi støtter lovforslaget, som det er. Det sidste, jeg vil fremhæve, er, at det, vi jo også sikrer med den her uafhængige akkreditering, er, at det understøtter hele ambitionen om, at det skal være internationalt sammenlignelig uddannelse, sådan at man får papir på, at det, man har lært i Danmark eller i udlandet, kan man bruge også på tværs i andre uddannelsessystemer.