Udvalget for Videnskab og Teknologi

Folketinget

Christiansborg

1240 København K

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 1 og 2 (L.nr. 182 - bilag  ) stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 13. maj 2008.

 

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Helge Sander

 


 

Spørgsmål nr. 1 og 2 stillet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 13. maj 2008 til Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (L.nr. 182 - bilag  ).

 

 

Spørgsmål 1

 

Ministeren bedes give en uddybet gennemgang af finansieringsgrundlaget for Danmarks Grundforskningsfond, herunder også særligt gennemgå fremskaffelsen af 1 mia.kr. ved salg/og eller omlægning af statslige aktiver, som kortfattet nævnes i bemærkningerne til lovforslaget.

 

Svar

 

PÃ¥ baggrund af oplysninger, indhentet i Finansministeriet, kan jeg oplyse:

 

Danmarks Grundforskningsfond blev oprettet ved lov i 1991med en grundkapital på 2 mia. kr. Efter lovændringer i 1997 og 2003 har fondens bestyrelse haft mulighed for at opretholde aktivitetsniveauet ved at bruge af grundkapitalen, der ved udgangen af 2006 udgjorde 1,65 mia. kr.

 

Med aftale af 2. marts 2008 mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Ny Alliance om kapitalindskud i Danmarks Grundforskningsfond er der enighed om at indskyde ny kapital på 3 mia. kr. i fonden på finansloven for 2008. Der er ligeledes enighed om finansieringen af kapitalindskuddet.

 

Kapitalindskuddet finansieres således:

 

Tabel 1. Finansiering af kapitalindskuddet i Danmarks Grundforskningsfond på FL08

 

 

Finansieringskilde

Mia. kr.

 

 

Overføres fra Finansieringsfonden til øgede uddelinger fra Danmarks Grundforskningsfond (§ 37.53)

ca. 1,6

 

 

Ekstraordinære udlodninger fra IØ og IFU (§ 6.11.21)

0,4

 

 

Resterende finansiering (§ 35.11.52)

ca. 1,0

 

 

I alt finansiering

3,0

 

 

 

 

 

Fra Finansieringsfonden til øgede uddelinger fra Danmarks Grundforskningsfond, der er optaget på finansloven, overføres den tilbageværende kapital på ca. 1,6 mia. kr. til Danmarks Grundforskningsfond.

 

Ekstraordinære udlodninger fra Investeringsfonden for Østlandene og fra Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene finansierer hver 0,2 mia. kr., hvilket udgør 0,4 mia. kr. i alt.

 

Den resterende finansiering på ca. 1,0 mia. kr. er optaget under finanslovens generelle reserver på § 35 med henblik på senere udmøntning gennem salg og/eller omlægning af statslige aktiver.

 

 

 

Spørgsmål 2

 

Ministeren bedes uddybe lovforslagets § 1, nr. 5 om bestyrelsens afgrænsede opgaver for ministeren, herunder liste eksempler på sådanne konkrete opgaver, som synes særligt oplagte og relevante.

 

Svar

 

Forslaget vil give ministeren mulighed for at bede Danmarks Grundforskningsfond påtage sig nærmere afgrænsede opgaver. Forslaget præciserer samtidig Danmarks Grundforskningsfonds mulighed for at påtage sig sådanne opgaver. Derved bringes fondens ekspertise i højere grad i anvendelse. Forslaget har ingen sammenhæng med fondens egne aktiviteter, og armslængde princippet påvirkes derfor ikke af forslaget.

 

Der vil være tale om en gensidig aftale, som også kan indeholde aftale om et vederlag til fonden for ydelsen. Da Danmarks Grundforskningsfond allerede i dag påtager sig mindre opgaver uden vederlag, sigter forslaget især til større opgaver.

 

Et konkret eksempel på sådan en opgave er sekretariatsmæssig bistand i forbindelse med en forskningsmæssig aktivitet. Aktuelt yder Danmarks Grundforskningsfond sådan bistand i forbindelse med UNIK-initiativet, hvor opgaven blev tildelt efter udbud. Forslaget vil give mulighed for, at ministeren direkte kan aftale med bestyrelsen, at fonden påtager sig opgaver, hvor fondens særlige ekspertise på enestående vis vil bidrage til opgaveløsningen.

 

Andre eksempler kunne være konkrete rådgivningsmæssige opgaver, f.eks. i forbindelse med igangsættelse eller udmøntning af initiativer inden for grundforskning eller i forskningsfaglige spørgsmål i øvrigt, hvor Danmarks Grundforskningsfond kan bidrage med sin særlige ekspertise i forhold til det øvrige forskningsrådgivende system.

 

Det skal afslutningsvis nævnes, at Danmarks Grundforskningsfond i deres høringssvar tilslutter sig forslaget.