(Ordfører)
Sophie Hæstorp Andersen (S):
August 2007: En evalueringsrapport lander på den tidligere socialministers bord. Den handler om det forsøg med salg af almene boliger, som regeringen med bål og brand søsatte i 2003. Konklusionerne i rapporten er temmelig klare: Regeringens forsøg med salg af almene familieboliger har kun vakt interesse blandt initiativrige og ressourcestærke lejere i alment boligbyggeri, der fortrinsvis har bestået af rækkehuse og enkelthuse.
Lovens målsætning om at skabe ejerskab og blandet beboersammensætning i udsatte boligområder, de såkaldte ghettoområder, er til gengæld ikke blevet opfyldt. Ikke en eneste boligafdeling eller kommune har kunnet se fordele i at sælge deres almene boliger i en tid, hvor de i forvejen kæmper med at finde boliger nok til borgere, der kun har meget små midler som følge af starthjælp, loft over kontanthjælpen og et stigende antal stadig yngre førtidspensionister.
Borgerne i de socialt udsatte boligområder har heller ikke kunnet se nogen fordel i at købe deres lejlighed og stå helt alene med problemstillinger som renovering, vedligeholdelse m.m. De, der måske har ønsket det, har ikke haft midlerne hertil på trods af diverse støtteordninger.
Med andre ord har regeringens forsøgslov om salg af almene boliger og den permanente lov om salg af almene boliger i udsatte boligområder været en kæmpe fiasko. Hvad skal ministeren dog foretage sig i denne sag?
Vedkommende kigger fortvivlet i anbefalingerne i rapporten, der bl.a. konkluderer, at salg af almene boliger kun bør ske, hvis der er enighed blandt alle involverede, altså at regeringens ideologiske kampagne fraviges, hvor man gennem rabatter og krav til boligafdelinger om at udarbejde salgsmateriale, hvis blot en lejer måtte vise interesse for at købe, bevidst forsøger at lokke nuværende beboere til at købe.
Samtidig løber valgrygterne på Christiansborg, og konklusionen bliver åbenbart på den baggrund, at denne evalueringsrapport, der dokumenterer regeringens fiasko på dette ideologiske område, bliver puttet i skrivebordsskuffen og aldrig når ud til offentligheden til almindelig debat blandt borgere og politikere.
Først i marts 2008 begynder rapporten at blive fremvist, og vups, så får velfærdsministeren pludselig travlt med at bortforklare, hvorfor det har skullet tage 7 måneder at få en evalueringsrapport, som regeringen selv har bestilt, ud til offentligheden, og travlt med at forklare, hvorfor regeringen ved en pludselig hovsaløsning død og pine skal forlænge dette fiaskoforsøg med yderligere 1½ år uden at skele til rapportens øvrige anbefalinger om at sikre bred enighed blandt alle involverede, før man begiver sig ud i salg.
Til gengæld dukker velfærdsministeren op i et samråd i Folketingets Boligudvalg og giver udtryk for, at meget ville have set anderledes ud i dag, hvis ikke Københavns Kommune i 1990'erne af økonomiske årsager havde solgt deres 14.000 almene boliger. Det til trods for at det jo netop er det, som den selv samme forsøgslov lægger op til.
Ved andenbehandlingen nægter ministeren herefter at komme på talerstolen og forklare sine udtalelser, og derfor har vi mellem anden- og tredjebehandlingen igen et samråd, dog uden nogen nye oplysninger om, hvordan det dog kan være, at et eksperiment, som Københavns Kommune udførte i 1990'erne, ikke skal bruges som advarsel om, hvad den lov, som vi i dag tredjebehandler, kan føre til.
Jeg vil derfor gerne slå fast her i dag, at Socialdemokraterne ikke kan stemme for dette lovforslag. Vi vil derimod arbejde på en lovgivning, der gør det muligt for lejere i almene boliger at få flere rettigheder og mere indflydelse på deres bolig og deres boligområde. Vi vil fastholde, at salg af almene boliger alene kan komme på tale, hvis det sker som led i en større helhedsplan i socialt udsatte boligområder, og kun når der er enighed blandt alle involverede parter, både boligafdeling, boligselskab og kommune.
Vi mener også, at det er hul i hovedet at sælge ud af almene boliger, der i disse år oplever et markant tryk på ventelister, som følge af at priserne på ejer- og andelsboliger har taget en himmelflugt, der har gjort det rigtig svært for mange danskere at finde boliger i og omkring de større byer i Danmark.
Regeringen har været med til at trække boligmarkedet skævt og har gennemtvunget salg af almene boliger, hvilket dog foreløbig har været en fiasko - heldigvis, kunne man tilføje, for der er ingen tvivl om, at loven i sin nuværende udformning på længere sigt vil bidrage til en yderligere skævvridning af boligområderne, fordi det er de bedste boliger, som bliver solgt til de bedst stillede lejere, mens de dårligst stillede bliver tilbage i socialt udsatte boligområder.
Vi Socialdemokrater vil en anden vej, hvor almene familieboliger kan tiltrække folk i alle samfundslag, en vej, som kan gøre Danmark til et foregangsland med en fremsynet social boligpolitik som en del af velfærdspolitikken.