Til

Folketinget - Skatteudvalget

 

Hermed sendes en kommentar til henvendelse af 20. maj 2008 fra Lizzie Gruschy.

(L 160 – bilag 25).

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                           /Birgitte Christensen

                        


Lizzie Gruschy oplyser, at hun er født i 1945 og stadig er i arbejde. Hun bemærker endvidere, at hun har planlagt at gå på pension i 2009, men måske gerne vil fortsætte på arbejdsmarkedet, hvis hun har udsigt til en økonomisk gevinst. Hun stiller derfor spørgsmål om, hvorfor personer, der er født i 1945, ikke er omfattet af skattenedslaget for seniorer.

Kommentar hertil: Formålet med skattenedslaget er at øge arbejdsudbuddet blandt seniorer. Lovforslaget om skattenedslag for seniorer er målrettet seniorer, som vælger at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet i 60 års-alderen. Baggrunden er, at næsten otte ud af ti er på arbejdsmarkedet som 59-årige, hvorimod det er mindre end hver fjerde blandt de 64-årige.

Regeringen og aftaleparterne har derfor lagt vægt på, at skattenedslaget skal virke fremadrettet og dermed motivere de personer, der ikke allerede har taget stilling til, om de vil gå på efterløn/pension, til at fortsætte på arbejdsmarkedet. Lovforslaget om skattenedslag for seniorer gælder således for personer, der er født i 1946 til 1952. Sigtet med lovforslaget om skattenedslag til seniorer er ikke at give en belønning til seniorer for den hidtidige arbejdsindsats, men at give økonomisk incitament til, at de bliver på arbejdsmarkedet frem til de fylder 65 år.

Forudsætningerne for at opnå skattenedslag er, at personen har arbejdet på fuld tid (dvs. en ugentlig arbejdstid på mindst 27 timer) i 5 år frem til 64-års alderen, og formålet med ordningen er – som nævnt – at den skal virke fremadrettet. Dette vil umiddelbart betyde, at ordningen først skulle gælde for personer, der fylder 64 år i 2012 (og dermed 60 år i 2008 – årgang 1948). Regeringen og aftaleparterne har dog valgt, at ordningen allerede skal gælde for personer, der fylder 64 år i 2010 (dvs. 62 år i 2008 – årgang 1946). Baggrunden er, at der i dag er en stor gruppe af mulige efterlønsmodtagere, der trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet som 62-årige, og at det er vigtigt at få denne udvikling vendt så hurtigt som muligt.