Til
Folketinget - Skatteudvalget
L 160 – Forslag til lov om skattenedslag til seniorer
Hermed sendes i 5 eksemplarer en kommentar til henvendelsen af 29. april 2008 fra Carsten Hallqvist Jensen .
(L 160 – bilag 6).
Kristian Jensen
                                          /Birgitte Christensen
                       Â
Carsten Hallqvist Jensen foreslår, at forslaget om skattenedslag til seniorer udvides til også at omfatte personer med 2-3 dages arbejdsuge. En sådan ændring af ordningen vil efter Carsten Hallqvist Jensens opfattelse medføre, at staten sparer efterløn, pension, sociale udgifter og sundhedsudgifter, fordi et aktivt liv er den bedste kur mod sygdom og menneskeligt forfald. Endvidere anslår Carsten Hallqvist Jensen, at op imod 100.000 efterlønsmodtagere vil vælge en sådan ændret ordning.
Kommentar hertil: Regeringen og aftaleparterne har lagt vægt på, at det kun er fuldtidsbeskæftigede, der kan opnå skattenedslag. Kravene til opfyldelse af fuldtidsbeskæftigelse er dog fastsat lempeligt – både med hensyn til arbejdstidskravet og indkomstkravet, for 60 til 64 års alderen. Arbejdstidskravet kan opfyldes ved at have en ugentlig arbejdstid på mindst 27 timer, ligesom der er indsat en bestemmelse, som tager højde for sygdom, ledighed o.lign. på op til ½ år i den 5-årige periode fra 60 til 64 års alderen. Samtidigt er indkomstkravet fastsat relativt lavt – nemlig til ca. 159.000 kr. årligt svarende til et lønniveau (efter arbejdsmarkedsbidrag) på 80 pct. af den maksimale dagpengesats på årsniveau.
Kriterierne for tildeling af skattenedslag er således fastsat så tilpas lempeligt, at der er plads til afvigelser samtidig med, at ordningen stadig vil opfylde målet – nemlig at tilskynde flere seniorer til at blive på arbejdsmarkedet til de fylder 65 år.
Hvis der også tages hensyn til deltidsansættelse med forskelligt antal timer ville det komplicere ordningen yderligere, og at man bevæger sig væk fra forudsætningen om, at det kun er fuldtidsbeskæftigede, der kan opnå skattenedslag.
Endvidere vil jeg bemærke, at der allerede i dag er mulighed for, at seniorer kan arbejde på nedsat tid. Mange arbejdspladser tilbyder seniorordninger, hvor seniorer har mulighed for at arbejde på nedsat tid. Er der tale om en person, som allerede er gået på efterløn, har vedkommende mulighed for at påtage sig arbejdsopgaver mod at få aftrappet efterlønnen. Endvidere indeholder regeringens og aftaleparternes jobplan, som skattenedslag til seniorer er en del af, også et forslag om, at folkepensionister skal have bedre mulighed for opsat pension og at påtage sig arbejde uden, at det går ud over ældrechecken og andre sociale tillæg.