(Ordfører)
Leif Lahn Jensen(S):
Det er igen en tale, jeg har taget fra hr. Carsten Hansen.
Lovforslaget er jo et led i regeringens kvalitetsreform, og det fremsættes som opfølgning på aftalerne mellem regeringen, KL, Danske Regioner, FTF, LO og AC om en øget aktivitet på de fagspecifikke kurser for f.eks. pædagoger, sygeplejersker, lærere m.fl., og de er også her et led i disse medarbejderes efteruddannelse.
Her er der tale om en regering, der er hårdt presset af arbejdsmarkedets parter i trepartsaftalen, og som har været nødt til at genindføre statens voksenuddannelsesstøtte til fagspecifikke kurser. Dog kun således, at det er for en tidsbegrænset periode, nemlig fra 2008 til 2011.
Regeringen afskaffede muligheden for disse fagspecifikke kurser den 1. januar 2003. Det er kurser, som giver mulighed for, at masser af mennesker med mellemlange uddannelser kan tage kortvarige kurser på mellem 1-4 uger for at holde deres kvalifikationer og kompetencer ved lige eller opgradere dem ved kortere, men målrettede kurser.
Fra Socialdemokratiets side var vi meget kritiske, da regeringen afskaffede disse kurser, så der skal herfra gives en cadeau for, at regeringen og dens støttepartier er blevet lidt klogere. Dog ikke mere, end at det er for en tidsbegrænset periode, og heller ikke mere, end at man vil nøjes med at give 90 pct. af det, der svarer til arbejdsløshedsdagpengene, som højeste beløb ved ordningens start. Dette vil for en del være en stor hindring, der vil afholde nogle fra at deltage, men det skal ikke afholde os fra at støtte forslaget, da vi selvfølgelig tager alle de forbedringer med, som vi kan. Derfor skal vi herfra opfordre til, at regeringen sikrer, at det bliver den højeste sats på 100 pct. af arbejdsløshedspengene.
I trepartsaftalen har regeringen forpligtet sig til at indføre denne lov fra 1. januar 2008, men da den først træder i kraft fra den 1. juli, forudsætter vi, at det med parterne aftalte beløb på 275 mio. kr. står ved magt, da det ellers kan ses som et klart brud på den aftale, regeringen har indgået med arbejdsmarkedets parter.
Jeg vil gerne opfordre undervisningsministeren til løbende at følge udviklingen på dette område og afgive en redegørelse til Folketingets Uddannelsesudvalg, inden ordningen ophører, således at vi i fællesskab kan få lejlighed til at drøfte effekten af det her lovforslag.