Betænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 20. maj 2008

Betænkning

over

Forslag til lov om ændring af lov om ændring af lov om folkeskolen

(Revision af lov om ændring af lov om folkeskolen. (Mere frit skolevalg inden for og over

kommunegrænser))

[af undervisningsministeren (Bertel Haarder)]

 

1. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 28. marts 2008 og var til 1. behandling den 22. april 2008. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Uddannelsesudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og undervisningsministeren sendte den 13. marts 2008 dette udkast til udvalget, jf. alm. del – bilag 165. Den 15. april 2008 sendte undervisningsministeren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.

2. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (V, S, DF og KF) indstiller lovforslaget til vedtagelse uændret.

Et mindretal i udvalget (SF, RV og EL) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling.

Det Radikale Venstres medlem af udvalget udtaler, at det frie valg af folkeskole er en meget central påvirkning af den lokale folkeskole. Den skole, der ligger i et distrikt, hvor forældre vælger skolen fra, udsættes for et økonomisk pres, fordi der som oftest er sammenhæng mellem antallet af elever i skolen og de økonomiske ressourcer, der følger med til skolen. Fravalg af skolen fører til en dyrere skole, fordi læreren skal have samme løn, hvad enten der er 15 eller 20 elever i en klasse. Men skolen får kun ressourcer for 15 elever.

Der er skoler, hvor integrationen besværliggøres, fordi skolen vælges fra på grund af forestillinger om problemer, hvis der er relativt mange børn med anden etnisk baggrund end dansk.

Derfor haster det med en evaluering og mulighed for revision af loven, som Socialdemokratiet sikrede sig mulighed for ved lovens vedtagelse. I begrundelsen for udskydelsen af revisionen med hele tre år nævnes kommunesammenlægning. Men det er en dårlig begrundelse. Skolerne ved meget nøje, hvor mange elever, de kunne have haft, hvis eleverne var blevet i skoledistriktet, og alternativt ved de, hvor mange elever de har fået mere, end de ellers ville have haft. Der er taget stilling til hver eneste af de tilflyttede elever. Skolerne ved også, hvilke socioøkonomiske boligområder, eleverne kommer fra etc. Der er på den baggrund ikke nogen gode grunde til at udskyde revisionen.

 

 

Ny Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

  Sophie Løhde (V) Â  Britta Schall Holberg (V) Â  Rikke Hvilshøj (V) Â  Anne‑Mette Winther Christiansen (V) Â  Troels Christensen (V) Â  Martin Henriksen (DF) nfmd.  Marlene Harpsøe (DF) Â  Charlotte Dyremose (KF) fmd.  Malou Aamund (V) Â  Christine Antorini (S) Â  Carsten Hansen (S) Â  Kim Mortensen (S) Â  Julie Rademacher (S) Â  Pernille Vigsø Bagge (SF) Â  Nanna Westerby (SF) Â  Marianne Jelved (RV) Â  Johanne Schmidt‑Nielsen (EL) 

Ny Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

47

 

Ny Alliance (NY)

3

Socialdemokratiet (S)

45

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Dansk Folkeparti (DF)

25

 

Siumut (SIU)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

23

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

17

 

Sambandsflokkurin (SP)

1

Det Radikale Venstre (RV)

Enhedslisten (EL)

  9

4

 

Uden for folketingsgrupperne (UFG)

2

 

 

 

 

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 142

Bilagsnr.

Titel

1

Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

2

Høringssvar og høringsnotat, fra undervisningsministeren

3

Lovovervågningsredegørelse om den foretagne evaluering af mere frit skolevalg, fra undervisningsministeren

4

Endelig tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

5

1. udkast til betænkning