Dato:           

Kontor:        Kommunal sundhed

J.nr.:              2006-11150-35

Sagsbeh.:     lfi

Fil-navn:      lovændr/spm 3 besvarelse

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 3 (L 141), som Sundhedsudvalget har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 16. april 2008.

 

Spørgsmål 3:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 14. april 2008 fra Dansk Sygeplejeråd, jf. L 141 – bilag 5."

 

 

Svar:

 

Dansk Sygeplejeråd stiller sig positiv over for forslaget om, at kravene til ind- og udskolingsundersøgelser af børn i den undervisningspligtige alder gøres mere fleksible, så ikke kun læger men også sundhedsplejersker kan gennemføre undersøgelserne.

 

Dansk Sygeplejeråd anfører i den forbindelse, at rådet finder det positivt, at der etableres en ordning, som sikre at alle børn får tilbudt de to forebyggende helbredsundersøgelser som de efter sundhedsloven har krav på.

 

Dansk Sygeplejeråd forventer, at kvaliteten i tilbuddet vil kunne fastholdes og anfører hertil, at sundhedsplejersker har gennemført en videreuddannelse inden for børnesundhedsområdet, ligesom de sundhedsplejersker, der vil skulle varetage de forebyggende helbredsundersøgelser vil skulle gennemføre et uddannelsesforløb i overensstemmelse med de anbefalinger Sundhedsstyrelsen vil udfærdige forud for lovens ikrafttræden.

 

Jeg er enig med Dansk Sygeplejeråd i, at den foreslåede ændring vil sikre alle børn det tilbud om to forebyggende helbredsundersøgelser, som de efter sundhedsloven har krav på, hvilket netop er hensigten med forslaget.

 

Med lovforslaget får den enkelte kommunalbestyrelse mulighed for at beslutte, om de forebyggende helbredsundersøgelser af børn og unge i den undervisningspligtige alder skal udføres af en læge eller af en sundhedsplejerske.

 

Den øgede fleksibilitet skal - set i lyset af de vedvarende vanskeligheder med at opfylde lovens krav som kommunerne har haft siden ordningen blev indført - sikre alle børn i den undervisningspligtige alder et veltilrettelagt og fagligt betryggende tilbud om forebyggende helbredsundersøgelser fra den kommunale sundhedstjeneste.

 

Sundhedsplejersker er efter autorisationsloven forpligtet til at sikre sig de kompetencer, som er nødvendige for at varetage opgaverne fagligt forsvarligt. Sundhedsstyrelsen vil derfor forud for lovens ikrafttræden udfærdige en anbefaling for uddannelse af sundhedsplejersker, der skal varetage de forebyggende helbredsundersøgelser af skolebørn. Anbefalingen skal sikre sundhedsplejerskerne de nødvendige faglige værktøjer til at varetage de forebyggende helbredsundersøgelser på betryggende vis.