Dato:            15. maj 2008

Kontor:        Retsstillings- og Internationalt kt.

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 20 (L 141), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 6. maj 2008.

 

Spørgsmål 20:

"Finder ministeren ikke, at der er nogen negative konsekvenser af, at de lovpligtige plejehjemstilsyn kan gradueres, så nogle plejehjem får færre tilsyn?"

 

Svar:

Formålet med at give Sundhedsstyrelsen mulighed for at graduere plejehjemstilsynet er at øge indsatsen overfor de institutioner, hvor der ved tidligere tilsynsbesøg er konstateret mange fejl og mangler eller fejl eller mangler med konsekvenser for patientsikkerheden.

 

I de institutioner, hvor der ved tidligere tilsynsbesøg ikke er konstateret fejl eller mangler eller alene få fejl og mangler, som efter Sundhedsstyrelsens skøn ikke har patientsikkerhedsmæssige konsekvenser, vil der derimod ikke nødvendigvis i alle tilfælde være det samme behov for kontrol og sundhedsfaglig vejledning, som er formålet med tilsynene.

 

Jeg vil i den forbindelse understrege, at der med forslaget ikke lægges op til, at tilsynene med de velfungerende institutioner helt skal opgives, men alene at Sundhedsstyrelsen får mulighed for at foretage en prioritering, så hyppigheden af tilsynsbesøgene kan nedsættes, hvis styrelsen i de konkrete tilfælde skønner, at dette ikke har patientsikkerhedsmæssige konsekvenser for beboerne.

 

Sundhedsstyrelsens beslutning om at undlade tilsynsbesøg på et plejehjem for en nærmere angivet periode forudsættes tilknyttet et standardvilkår om, at embedslægeinstitutionen i den pågældende region skal underrettes i tilfælde af væsentlige ændringer på plejehjemmet m.v. i perioden uden tilsynsbesøg, idet forandringer kan have betydning for vurderingen af, om tilsynsbesøg alligevel skal foretages. Væsentlige forandringer kan for eksempel være ny plejehjemsleder/ledelse eller sammenlægning af plejehjem og lignende.

 

Det er på den baggrund min vurdering, at indførslen af det graduerede plejehjemstilsyn samlet set vil medvirke til at øge patientsikkerheden.