Dato:            6. maj 2008

Kontor:        Kommunal sundhed

J.nr.:              2006-1150-35

Sagsbeh.:     lfi

Fil-navn:      lovændr/spm 2 besv

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 2 (L 141), som Sundhedsudvalget har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 16. april 2008.

 

Spørgsmål 2:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 15. april 2008 fra Lægeforeningens Børneudvalg, jf. L 107 – bilag 4."

 

 

Svar:

 

Lægeforeningens Børneudvalg har rettet henvendelse til Sundhedsudvalget om forslaget om, at kravene til ind- og udskolingsundersøgelser af børn i den undervisningspligtige alder gøres mere fleksible, så ikke kun læger men også sundhedsplejersker kan gennemføre undersøgelserne.

 

Lægeforeningens Børneudvalg udtrykker bekymring for den foreslåede ændring. Lægeforeningens Børneudvalg anfører i den forbindelse bl.a., at en af de væsentlige fordele ved det eksisterende tilbud til børn og unge i den undervisningspligtige alder er, at alle børn og unge tilses af kommunallægen på skolen, at kommunallægen derved har mulighed for at vurdere det enkelte barn i dets daglige rammer modsat f. eks. praktiserende læger og børnepsykiatere, samt at kommunallægen forholdsvis ofte afdækker nye, herunder også nye væsentlige, helbredsproblemer hos børnene. Endvidere anfører Lægeforeningens Børneudvalg, at en tværfaglig forebyggelse, hvor såvel læger som sundhedsplejersker inddrages giver en bedre kvalitet i forebyggelsen, end der må forventes såfremt alene sundhedsplejersker skal varetage opgaven.

 

Jeg kan henvise til min besvarelse af spørgsmål nr. 1 (L 141) af 16. april 2008.