Dato:            15. maj 2008

Kontor:        Regional sundhed

J.nr.:              2008-1200-208

Sagsbeh.:     jli

Fil-navn:      Dokument 2

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 17 (L 141), som Sundhedsudvalget har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 6. maj 2008.

 

Spørgsmål 17:

"Hvilken sikkerhed er der for, at unge under 19 år med psykiske problemer kommer i behandling indenfor 2 måneder?"

 

Svar:

Regeringen har sammen med satspuljepartierne siden 2003 afsat betydelige ekstra ressourcer til børne- og ungdomspsykiatrien med det formål at udbygge kapaciteten for derved at nedbringe ventetiderne til undersøgelse og behandling. Der er med tre forskellige satspuljeaftaler givet et økonomisk løft til området, som betyder, at regionerne i dag har mere end 100 mio. kr. mere årligt til børne- og ungdomspsykiatrien, end de havde i 2002.

 

Og nu indfører regeringen sammen med de samme partier en udvidet undersøgelses- og behandlingsret for børn og unge under 19 år med psykiske problemer. I forbindelse med indførelse af denne ret tilføres børne- og ungdomspsykiatrien yderligere næsten en halv mia. kr. fra 2008 til 2011 og derefter 227 mio. kr. årligt som en permanent bevilling. Disse midler udmøntes til regionerne, så de kan anvendes til udbygning af regionernes tilbud i børne- og ungdomspsykiatrien med henblik på nedbringelse af ventetider.

 

Samtidig får patienter under 19 år henvist til børne- og ungdomspsykiatrien mulighed for at vælge et privat tilbud, hvis ventetiden på et offentligt tilbud overstiger 2 måneder. Det betyder imidlertid ikke, at patienterne får sikkerhed for at blive behandlet indenfor 2 måneder. Forudsætningen herfor er, at der findes et relevant privat behandlingstilbud målrettet den sygdom, som patienten lider af.

 

Jeg kan afslutningsvis oplyse, at mit ministerium har bedt regionerne oplyse, hvilke initiativer de har iværksat eller planlægger at iværksætte i børne- og ungdomspsykiatrien som led i forberedelse af indførelsen af undersøgelses- og behandlingsretten. Jeg vil orientere Sundhedsudvalget herom, når regionernes svar foreligger.