Dato:            15. maj 2008

Kontor:        Kommunal sundhed

J.nr.:              2006-1150-35

Sagsbeh.:     lfi

Fil-navn:      lovændr/ind- og udskoling spm 14 besvarelse

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 14 (L 141), som Sundhedsudvalget har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 6. maj 2008.

 

Spørgsmål 14:

"Er ministeren enig i, at kommunerne kan gøre ind- og udskolingsundersøgelsen til et spare element ved at flytte opgaven over til sygeplejerskerne?"

 

 

Svar:

 

Hensigten med forslaget er at sikre, at alle børn i den undervisningspligtige alder tilbydes de to forebyggende helbredsundersøgelser, de efter sundhedsloven har krav på.

 

Med forslaget får den enkelte kommunalbestyrelse mulighed for – ud fra forholdene i den pågældende kommune – at træffe beslutning om, hvorvidt de forebyggende helbredsundersøgelser for børn og unge i den undervisningspligtige alder skal foretages ved læge eller ved sundhedsplejerske.

 

I forbindelse med kommunalreformen fik kommunerne hovedansvaret for at skabe sunde rammer og etablere forebyggende tilbud for borgerne.

 

Det er således min opfattelse, at kommunerne ved tilrettelæggelsen af de forebyggende helbredsundersøgelser for børn og unge i den undervisningspligtige alder har et væsentligt incitament til at træffe beslutninger, der også på længere sigt er hensigtsmæssige for udviklingen i de kommunale sundhedsudgifter.