Dato:            15. maj 2008

Kontor:        Kommunal sundhed

J.nr.:              2006-1150-35

Sagsbeh.:     lfi

Fil-navn:      lovændr/ind-og udskoling/spm 12 besv

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 12 (L 141), som Sundhedsudvalget har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 6. maj 2008.

 

Spørgsmål 12:

"Hvorfor vælger ministeren at fjerne kravet om, at kommunerne skal tilbyde forebyggende lægeundersøgelser i skolealderen, som der er lang tradition for også i vores nabolande, uden at man kender effekten af disse undersøgelser og når man ved, at det vil betyde, at en stor andel af de især socialt dårligt stillede børn ikke vil blive lægeundersøgt i hele deres barndom?"

 

 

Svar:

 

Jeg kan henvise til min besvarelse af spørgsmål nr. 1 (L 141) af 16. april 2008.

 

Jeg finder endvidere anledning til at understrege, at forslaget ikke har til hensigt at fjerne tilbuddet om forebyggende helbredsundersøgelser til børn og unge i den undervisningspligtige alder ved læge. Hensigten med forslaget er alene at indføre mere fleksible muligheder for den enkelte kommunalbestyrelse i forhold til tilrettelæggelse af tilbuddet, når det nu i en årrække har vist sig, at mange kommuner slet ikke har et tilbud til børn og unge i den undervisningspligtige alder.

 

I dag planlægges og afvikles de forebyggende helbredsundersøgelser af børn og unge i den undervisningspligtige alder som et samarbejde mellem kommunelæge og sundhedsplejerske. Sundhedsplejersken har sin faste gang på skolen, følger børnene tæt hele vejen gennem skolen og har et godt kendskab til børnenes sundhed.

 

Endvidere er sundhedsplejersker efter autorisationsloven forpligtet til at sikre sig de kompetencer, som er nødvendige for at varetage opgaverne fagligt forsvarligt og Sundhedsstyrelsen vil derfor forud for lovens ikrafttræden udfærdige en anbefaling for uddannelse af sundhedsplejersker, der skal varetage de forebyggende helbredsundersøgelser af skolebørn. Anbefalingen skal sikre sundhedsplejerskerne de nødvendige faglige værktøjer til at varetage de forebyggende helbredsundersøgelser på betryggende vis.

 

Såfremt en sundhedsplejerske, der varetager de forebyggende helbredsundersøgelser af skolebørn konstaterer, at et barn har behov for lægelig eller anden form for behandling, skal sundhedsplejersken på samme måde som kommunelægen formidle kontakt til relevant sagkundskab.

 

I vores nabolande er tilbuddene om forebyggende helbredsundersøgelser for børn og unge sammensat på forskellig vis. I Sverige sker alle undersøgelser hos skolesygeplejersken, der visiterer de børn og unge, som skolesygeplejersken finder noget afvigende hos, til skolelægen. Desuden kan barnet /den unge eller forældrene få tid hos skolelægen, hvis de beder om det. I Island besøger lægen fra det lokale sundhedscenter skolen efter behov. I Norge får alle børn tilbud om lægeundersøgelse ved indskoling. Ved 8, 13 og 16 års alderen skal skolelægen gennemføre målrettet undersøgelse af enkelte elever på baggrund af observerede behov. Observationen og ønsket om behovsundersøgelse kan komme fra barnets forældre, eleven selv, sundhedsplejersken eller lægen selv (som opfølgning på tidligere problemer).