Betænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 0. maj 2008

2. udkast

Betænkning

over

 Forslag til lov om ændring af sundhedsloven, lov om klage- og
erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet, lov om regioner og om
nedlæggelse af amtskommunerne, Hovedstadens Udviklingsråd og
Hovedstadens Sygehusfællesskab, lov om autorisation af
sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed og lov om fødevarer

(Friere sygehusvalg, udvidet behandlingsret for psykisk syge børn og unge, kontaktpersoner på
sygehusene, udvidet adgang til Medicinprofilen, kommunal fysioterapi, nationalt forebyggelsesråd m.v.)

[af ministeren for sundhed og forebyggelse (Jakob Axel Nielsen)]

 

1. Ændringsforslag

Ministeren for sundhed og forebyggelse har stillet 6 ændringsforslag til lovforslaget, herunder et om deling af lovforslaget.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 27. marts 2008 og var til 1. behandling den 15. april 2008. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Sundhedsudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 5 møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og ministeren for sundhed og forebyggelse sendte den 11. februar 2008 dette udkast til udvalget, jf. SUU alm. del - bilag 169. Den 27. marts 2008 sendte ministeren for sundhed og forebyggelse de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget skriftlige henvendelser fra:

Dansk Sygeplejeråd,

Foreningen af Kommunalt Ansatte Læger (FAKL),

Landbrugsraadet og

Lægeforeningens Børneudvalg.

Ministeren har over for udvalget kommenteret de skriftlige henvendelser.

Deputationer

Endvidere har følgende mundtligt over for udvalget redegjort for deres holdning til lovforslaget:

Dansk Sygeplejeråd,

Foreningen af Kommunalt Ansatte Læger (FAKL) og

Lægeforeningens Børneudvalg.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 22 spørgsmål til ministeren for sundhed og forebyggelse til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

3. Indstillinger og politiske bemærkninger

<> 

[Et mindretal i udvalget (SF og RV) vil stemme for det under nr. 1 stillede ændringsforslag om deling af lovforslaget. Mindretallet indstiller det under A nævnte lovforslag til forkastelse ved 3. behandling. Mindretallet vil stemme for de under A stillede ændringsforslag. Mindretallet indstiller det under B nævnte lovforslag til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.]

Socialistisk Folkepartis og Det Radikale Venstres medlemmer af udvalget har hele tiden været utilfredse med det sammensurium af forslag, som lovforslaget indeholder forligsstof fra satspuljeområdet med emner, hvor der ikke foreligger forlig eller aftaler f.eks. nedlæggelse af Motions- og Ernæringsrådet, og er derfor tilfredse med at der er stillet ændringsforslag om deling af lovforslaget. 

SF og Det Radikale Venstre stemmer imod lovforslag A, fordi partierne finder, at en forebyggende indsats på børneområdet er væsentligt for at sikre tidlig opsporing af og indsats overfor helbreds- og trivselsproblemer blandt børn. Derfor er SF og Det Radikale Venstre imod at fjerne skolelægerne, da det vil være med til at svække forebyggelsen hos udsatte børn. Alle børn bør ses af lægen i skolen og ordningen skal ses som et sikkerhedsnet for alle børn og især for de socialt udsatte børn. En væsentlig funktion af skolelægernes udskolingsundersøgelser er helbredsvurderinger i forhold til erhvervsvalg, da det rette erhvervsvalg er væsentligt for den enkelte, men også for at undgå unødige samfundsmæssige udgifter i forbindelse med senere sygelighed pga. helbredsmæssigt forkert erhvervsvalg. Skolelægen har mulighed for at vurdere børnene i deres daglige rammer, hvor der stilles krav om faglighed og social kompetence og der er derfor mulighed for tidlig opsporing og diagnosticering af forskellige børnepsykiatriske sygdomme. En sådan indsats bør ikke svækkes i disse år, hvor vi også i Danmark er begyndt at se alvorlige konsekvenser af børn med psykiske vanskeligheder og hvor der er meget lange ventetider for f.eks. at komme til børnepsykiatrisk udredning. Partierne anerkender, at der kan være rekrutteringsproblemer i visse dele af landet, men finder ikke at regeringens svar er det rigtige. Der er tværtimod behov for en langsigtet forebyggende strategi. Det skabes ikke her.

Nedlæggelsen af Motions- og Ernæringsrådet er en dårlig idé. Der bør være en stærk oplysningsindsats, men sandelig også et uafhængigt ekspertforum, der kan sikre den videnskabelige evidens for, hvad der virker og ikke virker på forebyggelsesområdet.

I forbindelse med vederlagsfri fysioterapi synes partierne, at det er uklart hvor stor en gruppe af borgere med et fysisk handicap, der omfattes af tilbuddet, da der er mange måder at tolke begrebet ”… en fysisk funktionsnedsættelse” på. Partierne vil have en garanti for, at der ikke bliver helt frit valg for kommunerne, da kommunerne har en tendens til, at spare overfor de svagere grupper i samfundet på grund af presset på økonomien.

Til slut skal det nævnes, at partierne finder, at forslaget om indførelse af en kontaktperson i sundhedssystemet for så vidt er et udmærket initiativ, men at SF og Det Radikale Venstre stiller sig tvivlende overfor om det overhovedet kommer til at fungere, før man får taget hul på sundhedsvæsenets rekrutteringsproblemer. Men hvis der skal arbejdes videre med forslaget, så kunne man eventuelt forestille sig en anden snitflade, således at det til en begyndelse bliver mere diagnoserelateret, således at ideen primært målrettes imod personer med lange indlæggelsestider og komplicerede diagnoser, men også ældre som foreslået af Ældresagen, da de ofte have svært ved at orientere sig i sundhedsvæsenets kringelkroge.

 

Ny Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Af   ministeren for sundhed og forebyggelse, tiltrådt af <>:

a

Ændringsforslag om deling af lovforslaget

   1) Lovforslaget deles i to lovforslag med følgende titler og indhold:

A. »Forslag til lov om ændring af sundhedsloven, lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed og lov om fødevarer. (Friere sygehusvalg, kontaktpersoner på sygehusene, udvidet adgang til Medicinprofilen og nationalt forebyggelsesråd m.v.)« omfattende § 1, indledningen, nr.  1-5, 10 og 11, 13-20 og 22-30, § 4, § 5, § 6 og § 7.

B. »Forslag til lov om ændring af sundhedsloven, lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet og lov om regioner og om nedlæggelse af amtskommunerne, Hovedstadens Udviklingsråd og Hovedstadens Sygehusfællesskab. (Udvidet behandlingsret for psykisk syge børn og unge og kommunal fysioterapi)« omfattende § 1, indledningen, nr. 6-9, 12, 21 og 31-39, § 2, § 3, § 6 og § 7.

[Forslag om deling af lovforslaget]

b

Ændringsforslag til det under A nævnte lovforslag

Til § 4

   2) Nr. 1 affattes således:

»1. I overskriften til § 5 indsættes efter »autorisation« : »m.v.««

[Præcisering af, at forslaget vedrører overskriften til § 5]

Til § 6

   3) Stk. 3 affattes sÃ¥ledes:

»Stk. 3. § 1, nr. 11, 15-17 og 27-30, træder i kraft den 1. august 2008.«

[Konsekvensændring af ikrafttrædelsen som følge af delingen af lovforslaget]

Til § 7

   4) I stk. 2 udgår »§ 2 og«.

[Konsekvensændring som følge af delingen af lovforslaget]

c

Ændringsforslag til det under B nævnte lovforslag

Til § 6

   5) Paragraffen affattes således:

Ȥ 6

Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. august 2008, jf. dog stk. 2.

Stk. 2. Sundhedslovens § 87 a, og § 87 b, stk. 2-4, som indsat ved denne lovs § 1, nr. 6, og § 3 træder i kraft den 1. januar 2009.«

[Konsekvensændring af ikrafttrædelsen som følge af delingen af lovforslaget]

Til § 7

   6) I stk. 2 udgÃ¥r Ȥ 1, nr. 1, 11 og 22-30 og §«, og »og 4«.

[Konsekvensændring som følge af delingen af lovforslaget]

Bemærkninger

Til nr. 1-6

I ændringsforslag nr. 1 foreslÃ¥r regeringen at opdele lovforslaget i to dele. Det under B nævnte vedrører udvidet behandlingsret for psykisk syge børn og unge og flytning af ansvaret for vederlagsfri fysioterapi til kommunerne, som satspuljepartierne har aftalt. Det under A nævnte forslag vedrører resten af lovforslaget.

Formålet med delingen er at muliggøre en differentieret stemmeafgivelse, således at alle satspuljepartierne får mulighed for at stemme for de dele af lovforslaget, som de har indgået satspuljeaftale om.

De øvrige ændringsforslag er tekniske ændringer. 

 Louise Schack Elholm (V) Â  Preben Rudiengaard (V) fmd.  Birgitte Josefsen (V) Â  Sophie Løhde (V) Â  Anne‑Mette Winther Christiansen (V) Â  Liselott Blixt (DF) Â  Karin Nødgaard (DF) Â  Pia Christmas‑Møller (UFG) nfmd.  Vivi Kier (KF) Â  Jens Peter Vernersen (S) Â  Flemming Møller Mortensen (S) Â  Karen J. Klint (S) Â  Lene Hansen (S) Â  Karl H. Bornhøft (SF) Â  Kamal Qureshi (SF) Â  Lone Dybkjær (RV) Â  Per Clausen (EL) 

Ny Alliance, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

47

 

Ny Alliance (NY)

3

Socialdemokratiet (S)

45

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Dansk Folkeparti (DF)

25

 

Siumut (SIU)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

23

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

17

 

Sambandsflokkurin (SP)

1

Det Radikale Venstre (RV)
Enhedslisten (EL)

  9
  4

 

Uden for folketingsgrupperne (UFG)

2

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 141

Bilagsnr.

Titel

1

Høringssvar og høringsnotat, fra ministeren for sundhed og forebyggelse

2

Henvendelse af 7/4-08 fra Foreningen af Kommunalt Ansatte Læger (FAKL)

3

Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

4

Henvendelse af 15/4-08 fra Lægeforeningens Børneudvalg

5

Henvendelse af 14/4-08 fra Dansk Sygeplejeråd

6

Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

7

Pjece fra Dansk Sygeplejeråd: »Fremtidens sundhedspleje i kommunerne«

8

Materiale modtaget af Foreningen af Kommunalt Ansatte Læger ved foretræde den 23/4-08

9

Kopi SUU alm. del - svar på spm. 272-275, fra ministeren for sundhed og forebyggelse

10

Notat fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed om udvidelse af rapporteringssystemet for utilsigtede hændelser

11

Henvendelse af 14/5-08 fra Landbrugsraadet

12

Ændringsforslag, fra ministeren for sundhed og forebyggelse

 

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 141

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om kommentar til henvendelse af 7/4-08 fra Foreningen af Kommunalt Ansatte Læger (FAKL), til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå

2

Spm. om kommentar til henvendelse af 15/4-08 fra Lægeforeningens Børneudvalg, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå

3

Spm. om kommentar til henvendelse af 14/4-08 fra Dansk Sygeplejeråd, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå

4

Spm. om, hvor stor en andel af særlige botilbud m.v., der har et tilbud om fysioterapibehandling, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå

5

Spm. om, efter hvilke regler mennesker med nedsat funktionsevne og tilknytning til botilbud m.v. kan modtage fysioterapibehandling, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå

6

Spm. om kommentar til materiale modtaget af Foreningen af Kommunalt Ansatte Læger ved foretræde den 23/4-08, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå

7

Spm. om, hvordan ministeren vil sikre, at de tilbud, der godkendes af ministeren jf. § 87 c hvis regionen ikke mener at kunne godkende den, sker på et lægefagligt forsvarligt grundlag, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå

8

Spm. om en liste over hvilke partier der er indgået aftaler med om lovforslagets enkelte elementer samt hvilke dele af lovforslaget der ikke er indgået aftaler om, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå

9

Spm. om ministeren vil stille et ændringsforslag om deling af lovforslaget, således at partierne får mulighed for at stemme for de elementer som de har indgået aftaler om, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå

10

Spm. om ministeren kan bekræfte, at Statens Institut for Folkesundhed forud for evalueringen af de forebyggende børneundersøgelser i almen praksis 2007 foreslog hele børnesundhedsordningen evalueret, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå

11

Spm. om ministeren kan bekræfte, at evalueringen af børneundersøgelserne i førskolealderen viste, at ordningen var effektiv, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå

12

Spm. om, hvorfor ministeren vælger at fjerne kravet om, at kommunerne skal tilbyde forebyggende lægeundersøgelser i skolealderen, som der er lang tradition for også i vores nabolande, uden at man kender effekten af disse undersøgelser, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå

13

Spm. om ministeren, på baggrund af de høringssvar der er givet vedrørende ophævelse af kravet om ind-og udskolingsundersøgelse ved læge, finder at det er forsvarligt at fjerne opgaven fra lægerne, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå

14

Spm. om ministeren er enig i, at kommunerne kan gøre ind- og udskolingsundersøgelsen til et spare element ved at flytte opgaven over til sygeplejerskerne, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå

15

Spm. om ministeren er sikker på, at en ændring af ind- og udskolingsundersøgelserne ikke vil ramme børn af svage familier, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå

16

Spm. om ministeren finder, at det er forsvarligt at tilsidesætte Motions- og Ernæringsrådets, Danske patienters og Dansk Medicinsk selskabs synspunkter vedrørende nedlæggelse af Motions- og Ernæringsrådet, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå

17

Spm. om hvilken sikkerhed der er for, at unge under 19 år med psykiske problemer kommer i behandling indenfor 2 måneder, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå

18

Spm. om ministeren finder, at der en sådan kapacitet, at der kan leveres udvidet frit valg til behandling indenfor en måned, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå

19

Spm. om ministeren vil stille et ændringsforslag, der indebærer, at regionerne kan sende opgaver i udbud, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå

20

Spm. om der ikke er nogen negative konsekvenser af, at de lovpligtige plejehjemstilsyn kan gradueres så nogle plejehjem får færre tilsyn, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå

21

Spm. om baggrunden for, at rapporteringssystemet for utilsigtede hændelser er taget ud af lovforslaget da emnet var med da lovforslaget blev sendt i høring, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå

22

Spm. om, hvilke opgaver de nuværende sekretariatsmedarbejdere i Motions- og Ernæringsrådet er tiltænkt i forbindelse med sekretariatsbetjeningen af Det Nationale Forebyggelsesråd, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå