Dato:            15. maj 2008

Kontor:        Regional sundhed

J.nr.:              2007-1134-60

Sagsbeh.:     lch

Fil-navn:      Dokument 2

 


Besvarelse af spørgsmål nr. L 141 - spørgsmål 4 (Alm. del), som Folketinget Sundhedsudvalget har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 24. april 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karl H. Bornhøft (SF)

 

Spørgsmål L 141 - spørgsmål 4:

"Vil ministeren oplyse, hvor stor en andel af særlige botilbud, plejeboliger, beskyttede boliger, dagtilbud, særlige dagtilbud m.v. efter såvel almen boliglovgivningen som serviceloven til børn, unge, voksne og ældre med nedsat funktionsevne, der har et tilbud om fysioterapibehandling svarende til det tilbud om vederlagsfri fysioterapi, som mennesker med funktionsnedsættelse, men uden tilknytning til ovennævnte tilbud kan modtage?"

 

Svar:

Jeg har indhentet en udtalelse fra Velfærdsministeriet, som oplyser, at vederlagsfri fysioterapi efter serviceloven ydes på baggrund af en konkret, individuel vurdering af borgerens behov, uafhængig af boform. Efter serviceloven kan kommunalbestyrelsen yde vederlagsfri fysioterapi til ældre samt børn og voksne med funktionsnedsættelser efter § 44, § 85, § 86 eller § 102.

 

Det er således ikke muligt at oplyse, hvor stor en andel af de kommunale tilbud, der har tilknyttet vederlagsfri fysioterapi, da nogle tilbud har en fastansat fysioterapeut, mens andre køber ydelsen efter behov.

 

Jeg kan supplere med, at det følger af Sundhedsstyrelsens gældende retningslinjer om fysisk handicappede personers adgang til vederlagsfri fysioterapi, som trådte i kraft den 1. oktober 2005, at det er en forudsætning for henvisning til fysioterapi, at patienten ikke må have et andet dækkende, offentligt finansieret tilbud om fysioterapi. Jeg kan videre oplyse, at de eksisterende retningslinjer præciserer, at multihandicappede børn og voksne, som har tilknytning til et bo- eller dagtilbud, skal tilbydes fysioterapi inden for tilbuddets rammer som et integreret led i andre undervisnings- og psykosociale tilbud. Det er således understreget i de gældende retningslinjer, at tilbud om vederlagsfri fysioterapi i privat praksis efter ordningens forudsætninger ikke skal erstatte (daværende) amtskommunale/kommunale tilbud.

 

Der er således allerede i dag i Sundhedsstyrelsens gældende retningslinjer en afgrænsning i forhold til hvilke målgrupper, der kan tilbydes vederlagsfri fysioterapi.