Dato:            15. maj 2008

Kontor:        Kommunal sundhed

J.nr.:              2006-1150-35

Sagsbeh.:     lfi

Fil-navn:      lovændr/ind- og udskol/Spm 10 besvarelse

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 10 (L 141), som Sundhedsudvalget har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 6. maj 2008.

 

Spørgsmål 10:

"Kan ministeren bekræfte, at Statens Institut for Folkesundhed forud for evalueringen af de forebyggende børneundersøgelser i almen praksis 2007 foreslog hele børnesundhedsordningen evalueret, dvs. også undersøgelserne i skolealderen, men at Sundhedsministeriet alene ønskede at evaluere undersøgelserne i førskolealderen?"

 

 

Svar:

 

Statens Institut for Folkesundhed fremsendte den 21. oktober 2003 efter forudgående aftale et forslag til Sundhedsstyrelsen om at evaluere en række indsatser inden for de forebyggende sundhedsordninger for børn og unge.

 

Forslaget fra Statens Institut for Folkesundhed omfattede en indledende kortlægning af de forebyggende sundhedsordninger for børn og unge efterfulgt af selvstændige evalueringer af henholdsvis de forebyggende børneundersøgelser i almen praksis, sundhedsplejerskeordningen, kommunallægeordningen og det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde i kommunerne.

 

På denne baggrund igangsatte Sundhedsstyrelsen en kortlægning af de forebyggende sundhedsordninger for børn og unge, som blev offentliggjort i september 2005. Kortlægningen omfattede både før-skole børn og skolebørn m.v. Kortlægningen blev efterfulgt af evalueringen af de forebyggende børneundersøgelser i almen praksis, som blev offentliggjort den 11. oktober 2007. Begge undersøgelser blev gennemført af Statens Institut for Folkesundhed.

 

Sundhedsstyrelsen udfører evalueringer af hele sundhedsområdet, hvorfor det i perioden har været naturligt også at igangsætte evalueringer indenfor andre områder end børnesundhedsområdet. Ud fra dette hensyn, samt af ressourcemæssige årsager, blev evalueringen af børnesundhedsområdet fokuseret på almen praksis.

 

I forbindelse med satspuljeaftalen for 2003 blev der afsat midler til en styrkelse af sundhedsplejen og anden tidlig, tværfaglig indsats i forhold til at bryde den negative sociale arv. Med henblik på at skabe et kvalificeret grundlag for iværksættelse af projekter for satspuljemidlerne, anmodede det daværende Indenrigs- og Sundhedsministerium UFC Børn og Unge om at iværksatte en central opsamling og videreformidling af den viden, der allerede forelå på området. UFC udarbejdede på denne baggrund rapporten ”Tidlig indsats overfor særligt sårbare gravide og spædbørn”, der samler en række gode erfaringer op til viden og inspiration for faggrupper, der arbejder med gravide og spædbørn.