(Ordfører)
Frank Aaen(EL):
Enhedslisten er selvfølgelig enig i, at det gælder om at få begrænset rygningen og særlig begrænse, at unge begynder at ryge. Men vi tror ikke, at et yderligere forbud, altså en højere aldersgrænse for, at man må købe tobak, er den rigtige vej. Og det gør vi i særdeleshed ikke, når det er i forhold til en gruppe, vi ellers arbejder for at give ekstra rettigheder. Enhedslisten mener, at myndighedsalderen skal ned til 16 år, at de 16-årige skal have stemmeret, og derfor synes vi nok, det ville lyde lidt ulogisk at foreslå at hæve grænsen for indkøb af tobak, og som andre foreslår, for alkohol, til 18 år.
Vi vil gå andre veje, nemlig begrænse reklamer, og også gå ind for den lille forbedring, der er i det her lovforslag, nemlig generelt at begrænse industriens muligheder for at markedsføre deres sundhedsskadelige produkter, og vi tror også, man kan komme langt ved at forbedre vilkårene for børnefamilier, ved at begrænse stress. Der er ingen tvivl om, at stress, der også rammer børn, er en faktor, der fremmer rygning. Men vi kan altså ikke gå ind for at hæve aldersgrænsen.
Der er en anden del af lovforslaget, vi støtter, nemlig stramningen af regler for oplysning om aromastoffer. Her har vi jo haft en mangeårig overtrædelse af EU-direktiver, som Folketinget i virkeligheden for flere år siden har påpeget, og som regeringen først nu gør noget ved.
Vi går jo ind for, at EU ikke skal bestemme f.eks. dansk sundhedslovgivning, men det her er jo bedre end det, der gælder i dansk lovgivning, og vi støtter, at man mindst går op på EU-niveau her. Vi vil i den forbindelse og også ud fra, at det altså er en EU-bestemmelse, der er overtrådt, sige, at det jo er interessant, at det har kunnet lykkes tobaksindustrien i så mange år at forhindre implementeringen af et EU-direktiv i Danmark - gid det var lige så nemt for alle os andre.
Men den her forbedring af lovgivningen vedrørende aromastoffer er langtfra nok. Der vil jeg bare henvise til den henvendelse fra Kræftens Bekæmpelse fra den 26. februar, vi har fået, og som er sendt til ministeren, og som er blevet omdelt. Man taler om en række stoffer, der skulle undersøges nærmere, og som man gerne vil have reguleret, og man laver en - synes jeg selv - ganske skræmmende liste over vanedannende tilsætningsstoffer. Det er menthol, det er cis-3-hexanol - det ved jeg ikke hvad er - det er lakrids, det er acetophen, benzylalkohol og andre ting.
Det, der er det mest skræmmende ved listen, er ikke kun, at der er de her seks stoffer, men at det også lige præcis er dem, der gør tobaksvarerne mere tiltalende for børn og unge, nemlig brugen af sødestoffer, aromastoffer og de tilsætningsstoffer, der gør røgen mild.
Det er jo det, der gør, at unge mennesker har nemmere ved at starte med at ryge, og at de synes, det er dejligt at ryge. Tog vi de her tilsætningsstoffer ud - det ved jeg fra unge rygere, jeg selv kender, som har prøvet tobak uden de her tilsætningsstoffer - så ville de formentlig holde op med at ryge af sig selv.
De nævner også fra Kræftens Bekæmpelse de mest sundhedsskadelige tilsætningsstoffer, glycerol, sakkarider, hexanal, 2-methylbutyraldehyd osv., alkoholer af forskellig art, som altså er med til at gøre den i forvejen sundhedsfarlige tobak endnu giftigere. Det mest giftige er stadig væk nikotinen, men man putter altså oven i den gift, der er der i forvejen, tilsætningsstoffer, der gør, at cigaretten bliver endnu mere giftig. Det skal der jo gribes ind over for.
Det er ved at være 10 år siden, Enhedslisten første gang rejste det spørgsmål her i Folketinget - 10 år - og der er stort set ikke sket noget som helst. Og nu kommer der så i dag den der lillebittebitte forbedring i lovgivningen.
Det er simpelt hen for ringe. Vi anerkender, at ministeren er i bevægelse og sender os nogle breve om, at nu har man snakket med den og snakket med den og sat det og det i gang, men der sker for lidt, og det er derfor, vi er nogle, der prøver at få skabt et flertal her i Folketingssalen for, at regeringen skal rykke langt hurtigere frem, end det er tilfældet.
For heldigvis må vi sige, at EU's regler er sådan indrettet, at indtil der kommer internationale regler - og det går vi selvfølgelig ind for - indtil der er skrappere internationale regler på området, så må man nationalt godt gå videre med hensyn til at regulere brugen af tilsætningsstoffer i tobaksvarer, og den mulighed for at gå længere nationalt mener vi selvfølgelig skal udnyttes i stedet for bare at vente på, at EU tager sig sammen, og dermed afvente, at endnu flere bliver syge af tobak.