Folketingets Sundhedsudvalg


Slotsholmsgade 10-12

DK-1216 København K

Tlf. +45 7226 9000

Fax. +45 7226 9001

E-mail [email protected]

Hjemmeside www.sum.dk

 

 

Dato: 6. maj 2008

Kontor: Retsstillings og Inter-nationalt kt.

J.nr.: 2008-14320-224

 

Sagsbeh.: lpe

 


 

 

 

 

 

 

 

. / .

Idet der henvises til besvarelsen af udvalgets spørgsmål 1 (L 138), fremsendes vedlagt til udvalgets orientering kopi af de høringssvar, som Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har modtaget i forbindelse med den supplerende høring, som er gennemført på foranledning af det omhandlede spørgsmål.

 

Med anmodning om eventuelle bemærkninger blev lovforslaget sendt til Socialchefforeningen, Centerlederforeningen, Dansk Socialrådgiverforening, Socialpædagogernes Landsforbund, Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS), Center for Rusmiddelforskning, Landsforeningen af Opholdssteder og Skolebehandlingstilbud og Sammenslutningen af boformer for hjemløse i Danmark (SBH). Af disse foreninger mv. har Centerlederforeningen, Dansk Socialrådgiverforening, Socialpædagogernes Landsforbund og Sammenslutningen af boformer for hjemløse i Danmark (SBH) fremsendt bemærkninger.

 

Af de modtagne høringssvar fremgår det, at foreningerne mv. generelt er positive over for indførelsen af en ordning med lægeordineret heroin. Ingen af foreningerne foreslår da heller ændringer til lovforslaget. Derimod fremsættes en række bemærkninger, som fortrinsvis vedrører det konkrete indhold af heroinordinationsordningen og ordningens finansiering.

 

Med hensyn til det konkrete indhold af heroinordinationsordningen er der mange spørgsmål, der skal tages stilling til i forbindelse med det omfattende forberedende arbejde, som Sundhedsstyrelsen forestår. Det gælder f.eks. spørgsmålene om, hvor behandlingen skal finde sted, hvordan målgruppen for behandling helt præcist skal defineres (kriterier for visitation, inklusion og eksklusion), og hvilke krav skal der stilles til den sundhedsfaglige behandling og socialfaglige støtte, der skal knyttes til behandlingen med lægeordineret heroin.

 

Det er vigtigt, at alle relevante forhold tages i betragtning i forbindelse med udviklingen af et helt nyt behandlingstilbud som lægeordineret heroin. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse vil på den baggrund orientere Sundhedsstyrelsen om indholdet af de modtagne høringssvar og samtidig bede styrelsen om at være opmærksom på de af foreningerne mv. fremsatte bemærkninger i forbindelse med den videre forberedelse af ordningen. Ministeriet vil samtidig anmode styrelsen om i det videre arbejde at være opmærksom på at inddrage de hørte foreninger mv., hvor det måtte være relevant i forhold til udviklingen af dette nye behandlingstilbud, hvortil der som nævnt vil være knyttet en omfattende socialfaglig støtte.

 

Herudover vil Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse fremsende kopi af de modtagne høringssvar til Velfærdsministeriet, hvorunder spørgsmål om social behandling af stofmisbrugere henhører.

 

Med hensyn til heroinordinationsordningens finansiering er det først, når Sundhedsstyrelsen har fået udformet ordningen, at der kan siges noget endeligt om, hvordan de afsatte midler fordeles mest rimeligt. Med satspuljeaftalen er regeringen og forligspartierne i første omgang blevet enige om, at kommunernes udgifter skal kompenseres via det statslige bloktilskud. Men som det blev sagt under satspuljeforhandlingerne, og som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål nr. S 947, så er det hensigten, at man i den forbindelse skal benytte sig af den såkaldte ”Københavner-model”.

 

Hvis det i forbindelse med Sundhedsstyrelsens udformning af ordningen skulle vise sig, at "Københavner-modellen" ikke er tilstrækkelig til at sikre en rimelig fordeling af midlerne – for eksempel hvis udgifterne alene skal bæres af de fire-fem største byer – er Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Ã¥ben over for andre modeller. Det vil i givet fald blive drøftet med KL, sÃ¥ der kan findes en model, som er tilfredsstillende for kommunerne.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Jakob Axel Nielsen   /   Lars Petersen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kopi:  Velfærdsministeriet

          Sundhedsstyrelsen