Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 8. maj 2008

Sagsnr.: 11824

 

 

 

 

 

 

 

./.

 
Hermed fremsendes ændringsforslag til L 136 – forslag til lov om ændring af lov om fiskeri og fiskeopdræt.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Mimi Lytje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ændringsforslag

 

Af fødevareministeren, tiltrådt af

§ 1

1) I indledning ændres »og lov nr. 317 af 31. marts 2007« til: », lov nr. 317 af 31. marts 2007 og som ændres ved § 13 i forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse og forskellige andre love. (Implementering af miljøansvarsdirektivet) (L 118)«.

[Konsekvens af lovforslag nr. L 118 fremsat den 12. marts 2008 af miljøministeren]

2) I nr. 6 ændres kapitelbetegnelsen »Kapitel 3 a« til: »Kapitel 3 b« og paragrafbetegnelserne »§§ 10 a-10 g« ændres til: »§§ 10 d-10 j«.

[Konsekvens af lovforslag nr. L 118 fremsat den 12. marts 2008 af miljøministeren]

3) Den under nr. 15 foreslåede § 117 b affattes således:

Ȥ 117 b. Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri kan fastsætte regler, om at en person i forbindelse med erhvervelse af fisketegn skal oplyse sit CPR nummer.«

4) Nr. 16 udgår.

5) Nr. 17 udgår.

6) Efter nr. 17 indsættes som nyt nummer:

»01. Som bilag 2 til loven indsættes bilag 1 til denne lov.«

[Lovteknisk korrektion]

 

Nyt bilag

 

7) Som bilag 1 indsættes:


 

»Bilag 1

»Bilag 2

Dyrearter af fællesskabsbetydning, hvis indsamling i naturen og udnyttelse vil kunne blive genstand for forvaltningsforanstaltninger

Kun arter relevante i forhold til loven er medtaget

De arter, der er anført i dette bilag, er angivet enten ved

1)   den pågældende arts eller underarts navn, eller

2)   samtlige arter tilhørende en højere systematisk enhed (taxon) eller en nærmere angivet del af denne.

PETROMYZONIFORMES

Petromyzonidae

Lampetra fluviatilis

ACIPENSERIFORMES

Acipenseridae

- Alle arter, der ikke er opført i bilag IV i Habitatdirektivet

SALMONIFORMES

Salmonidae

Thymallus thymallus

Salmo salar (kun i ferskvand)

Cyprinidae

Barbus spp. (Forkortelsen "spp." henviser til samtlige arter tilhørende denne familie eller slægt.)

CLUPEIFORMES

Clupeidae

Alosa spp.

ARTHROPODA

CRUSTACEA - DECAPODA

Astacidae

Astacus astacus«

[Teknisk ændring og tilføjelse af fiskearten Thymallus thymallus (stalling), der ved en fejl var udgået af lovforslaget]

 

Bemærkninger

Til nr. 1 og 2

Ændringerne er alene af teknisk karakter og er nødvendiggjort af ændringerne i § 13 i L 118, der forventes vedtaget før L 136.

Til nr. 3

Med den foreslåede ændring målrettes bestemmelsen til at vedrøre entydig identifikation af de rekreative fiskere i forbindelse med registreringen af fisketegnsbetalerne.

Inden for det erhvervsmæssige fiskeri er der tale om et begrænset antal fartøjer og registrerede fiskere. De pågældende oplyser i vidt omfang på frivillig basis CPR numre og under alle omstændigheder kan administrationen i Fødevareministeriet via sin adgang til CPR registret verificere og supplere de oplysninger, der gives i ansøgninger om fx registrering som erhvervsfisker. I det rekreative fiskeri er der derimod tale om et meget stort antal indbetalere, godt 200.000 personer årligt med bopæl i Danmark. De samme personer betaler ikke hvert år. Ved oplyst CPR sikres, at ansøgeren umiddelbart kan identificeres.

Kravet om de detaljerede regler om betaling af fisketegn fastsættes ved bekendtgørelse. Heraf vil det med den hjemmel, der nu indsættes fremgå, at CPR numret skal oplyses i forbindelse med erhvervelsen af fisketegnet.

Til nr. 4

Bestemmelsen udgår som konsekvens af ændringen af den i ændringsforslag nr. 3 foreslåede ændring.

Til nr. 5

Bestemmelsen foreslås at udgå af lovforslaget. Baggrunden herfor er, at Fødevareministeriets administration i samarbejde med Rigsadvokaten ønsker at følge udviklingen omkring overtrædelserne på fiskeriets område med henblik på løbende at tilpasse størrelsen af de bøder, der kræves betalt, frem for at lovgive om minimumsbøder. Hensigten er fortsat, at størrelsen af bøderne skal afspejle grovheden af overtrædelserne og have mulighed for løbende at følge med udviklingen også i forhold til EU-regelsættet for fiskeri.

I medfør af Straffelovens § 81 er det muligt at idømme højere straf i gentagelsestilfælde inden for 5 år. Fødevareministeriets administration vil i forhold til praksis omkring tiltalerejsning arbejde for, at denne bestemmelse inddrages i relevant omfang, således at det får passende konsekvenser at foretage grovere, gentagne overtrædelser.

Til nr. 6 og 7

Ændringerne er primært at teknisk karakter, idet bilaget var placeret forkert sted i det oprindelig lovforslag. Med ændringsforslag indsættes bilag 2 til lovforslaget, som et bilag i selve fiskeriloven. Endvidere tilføjes fiskearten Thymallus thymallus (stalling), der ved en fejl var udgået af lovforslaget.