Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L     13- Forslag til Lov om bemyndigelse til opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem Danmark og henholdsvis Frankrig og Spanien.

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer bemærkninger til henvendelse fra Allan Rasmussen.

(L 13 – bilag 48)

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Lise Bo Nielsen

 


Allan Rasmussen har rettet henvendelse til udvalget og kritiseret virkningerne af en opsigelse af den dansk-franske dobbeltbeskatningsoverenskomst, for så vidt angår ejendomsværdiskat af feriebolig i Frankrig, ejet af personer bosiddende i Danmark.

Han nævner, at efter hans oplysninger skal personer, der er bosiddende i Danmark, betale fransk ejendomsavanceskat ved salg af ferieboligen i Frankrig.

Hvis der indføres dansk ejendomsværdiskat af feriebolig i Frankrig, vil det derfor være væsentligt dyrere at have feriebolig i Frankrig end feriebolig i Danmark, idet der ikke er dansk avancebeskatning ved salg af danske ferieboliger.

Han kritiserer desuden, at beregningen af ejendomsværdiskat for ferieboliger i f.eks. Spanien tager udgangspunkt i en anden værdi end den, der anvendes i Danmark, hvor ejendomsværdiskatten beregnes på grundlag af ejendomsværdien i 2001.

Efter Allan Rasmussens mening er der en grund til, at der hidtil ikke betales ejendomsværdiskat af franske ferieboliger, måske netop på grund af fransk ejendomsavanceskat.

Han anbefaler derfor, at franske ferieboliger også fremover generelt fritages for ejendomsværdiskat, eller at ejendomsværdiskatten lempes for betalt fransk ejendomsavanceskat. Ellers er der efter hans opfattelse tale om bevidst dobbeltbeskatning.

 

Jeg vil hertil svare, at personer, som er fuldt skattepligtige til Danmark, skal betale ejendomsværdiskat af boligværdien af deres faste ejendom, uanset om ejendommen er beliggende i Danmark eller i udlandet.

Hvis ejendommen ligger i et andet land, anvendes handelsværdien pr. 1. januar 2001 som udgangspunkt som beregningsgrundlag. Hvis den skattepligtige har erhvervet ejendommen efter denne dato, anvendes handelsværdien på købstidspunktet som beregningsgrundlag.  

Hvis ejendommen ligger i et andet land, nedsættes den danske skat med betalt tilsvarende udenlandsk skat. Den franske skat af fortjeneste ved salg af en feriebolig er ikke en tilsvarende skat som den danske løbende ejendomsværdiskat af boligværdi af egen bolig.

Den dansk-franske dobbeltbeskatningsoverenskomst hindrer dog opkrævningen af ejendomsværdiskat af ejendomme, beliggende i Frankrig.

Hvis denne overenskomst opsiges, skal fuldt skattepligtige personer betale dansk ejendomsværdiskat af deres faste ejendom i Frankrig på samme måde, som gælder for fuldt skattepligtige personer, der ejer fast ejendom i Danmark eller andre lande. Beskatningen kan dog kun ske med fremtidig virkning og tidligst fra og med 1. januar 2009.

Den foreslåede overgangsregel i lovforslagets § 4 medfører, at der ikke skal betales ejendomsværdiskat af feriebolig i Frankrig, som en person ejede ved lovforslagets fremsættelse.

Personer, som efter lovforslagets fremsættelse vil erhverve feriebolig i Frankrig, har mulighed for at tage i betragtning, at de danske skatteregler kan blive ændret ved en eventuel opsigelse eller ændring af den dansk-franske dobbeltbeskatningsoverenskomst, og at de franske skatteregler er anderledes end de danske, for så vidt angår fortjeneste ved senere salg.

Den danske ejendomsværdiskat og den franske ejendomsavancebeskatning beregnes på forskellige grundlag og forskellige tidspunkter. Der er derfor ikke tale om dobbeltbeskatning.

Jeg ser ingen grundlag for at ændre den foreslÃ¥ede overgangsregel for ferieboliger.      Â