Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             27. maj 2008

J nr.            

Energipolitisk Udvalg har i brev af 22. maj 2008 stillet mig følgende spørgsmål L 128 - 7, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 7:

 

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 20. maj 2008 fra Træets Arbejdsgiverforening, jf. EPU L 128 - bilag 6."

 

Svar:

 

Nedenstående besvarelse af spørgsmål 7 er identisk med besvarelsen af det helt tilsvarende stillede spørgsmål 16 til L 129.

 

Jeg er enig med Træets Arbejdsgiverforening i, at det ikke er fornuftigt at afbrænde gavntræ, der kan indgå som råvare i fx møbelindustrien. Det vil skov-ejerne og energisektoren normalt heller ikke være interesseret i, fordi gavntræ normalt vil være dyrere end de dårlige træfraktioner, der anvendes i energisektoren. Det vil imidlertid blive meget bureaukratisk at skulle opstille et kontrolsystem, der direkte kan sikre, at det ikke i enkelte tilfælde skulle ske. Når først træet er hugget til flis, vil det ikke længere være muligt at skelne mellem gavntræ og energitræ.

 

I øvrigt er det meget vanskeligt at relatere prissætningen af gavntræ til forbruget af energitræ. Energistyrelsen udarbejdede i samarbejde med træindustrien og skovene en redegørelse over forholdene i forbindelse med det flisfyrede kraftvarmeværk i Herning.

 

Redegørelsen dokumenterede, at prissætningen af råvarer til træindustrien styres af en lang række faktorer med en kompliceret indbyrdes sammenhæng. Det var imidlertid vanskeligt at finde holdepunkter for, at Herningværkets årlige forbrug af 200.000 tons træ var den afgørende faktor for de stigende råvarepriser, som træindustrien har konstateret.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard